Studiu de Caz SEO Vegis.ro – 4867.51% ROI, Cost / Venit 2.01%

Durata citire articol - 13 min.

În articolul de astăzi vă prezentăm în detaliu strategia de succes pe care am aplicat-o pentru clientul nostru Vegis. Colaborarea cu agenţia noastră, pe partea de SEO, i-a adus rezultate cu mult peste aşteptările setate iniţial.

Vom arăta cifre din Google Analytics, Google Search Console şi alte tool-uri, prin care prezentăm evoluţia contului în perioada 1 Aprilie 2019 – 31 Martie 2020.

Vegis.ro este cel mai mare magazin online de produse organice şi naturale din România. Cu o experienţă de peste 8 ani pe piaţa de profil, Vegis.ro dispune de un stoc propriu variat cu peste 8000 de produse din categorii diferite: alimente, cosmetice naturale, produse bio, suplimente, remedii din plante medicinale, detergenţi bio şi produse dedicate copiilor.

Pe lângă diversitatea produselor, clienţii Vegis se bucură şi de livrarea comenzilor în 24h – 48h în orice oraş din ţară, transport gratuit peste 150 de lei, livrare internaţională şi puncte de fidelitate pentru orice comandă.

Dezvoltarea continuă şi serviciile customer-oriented au fost recunoscute şi premiate trei ani la rând cu Locul I la Gala Premiilor în e-Commerce, secţiunea „Cel Mai Bun Magazin Online de Produse Organice şi Naturale.

În 2019, Vegis a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 milioane €, cu 20% mai mult faţă de anul precedent, creştere ce dovedeşte interesul românilor către un stil de viaţa cât mai natural.”

În acest articol vom prezenta marea parte a strategiilor folosite de Moloso pentru a obţine aceste rezultate impresionante. Vom arăta cifre din Google Analytics, Google Search Console şi alte tool-uri, prin care prezentăm evoluţia contului. Deşi Vegis făcuse SEO şi înainte de colaborarea cu noi, rezultatele apărute nu erau mulţumitoare pentru conducere.

Moloso a venit cu o nouă abordare şi a privit lucrurile din altă perspectivă.

Procesul SEO pe care îl folosim este următorul:

  1. Audit
  2. Research
  3. Strategie
  4. Implementare
  5. Livrare
  6. Reoptimizare

Le vom lua pe fiecare în parte să le explicăm.

Audit

În etapa iniţială avem două tipuri de audit – unul macro şi unul micro. Cel macro analizează site-ul global, iar cel micro se uită în amănunt la toate elementele SEO, de la structura şi arhitectura internă a site-ului, până la datele structurate (Schema.org).

După această etapă ştim care sunt problemele cele mai mari, pentru a le rezolva. Suntem foarte inspiraţi de modelul Agile Marketing şi datorită experienţei noastre, ştim să prioritizam rezolvarea problemelor, astfel încât primele pe care le vom rezolva să fie cele care au cel mai mare impact pozitiv asupra cifrelor şi a traficului organic.

Research

Sunt mai multe tipuri de research pe care le facem, şi anume, facem research intern în site, pentru a înţelege fiecare element, pagină etc. Apoi, facem research extern la nişă, la competiţie, la produse, la tipologiile de cumpărători, date demografice şi multe altele.

Doar în acest fel ne asigurăm că înţelegem foarte bine businessul pe care îl optimizăm. Acest lucru vine şi din discuţiile pe care le avem periodic cu Managementul şi Departamentul de Marketing al companiei.

Strategie

Ştim problemele din faza de audit, avem datele din partea de reseach, iar acum putem construi strategia SEO. În general, facem lucrurile cât putem de simplu în faza de strategie, chiar dacă metodologia din spate este avansată. De obicei ne limităm la o strategie de 3 luni, în care rezolvăm marea majoritate a problemelor care sunt prioritare.

Implementare

În această fază, în urma tuturor analizelor pe care le facem, scriem documentaţiile SEO, pe care le trimitem pentru implementarea lor în site. Aici sunt implicate de obicei echipele de development, pentru că în mare sunt elemente SEO tehnice.

Livrare și Reoptimizare

Când avem documentaţiile, le livrăm, iar după ce sunt implementate le verificăm de fiecare dată. Apoi monitorizăm constant rezultatele, pentru a vedea exact ce se întâmplă. Atunci când trimitem o documentaţie la implementare, ştim sigur că am ales cea mai bună soluţie atât pentru client, pentru site şi ştim că odată implementată va aduce cele mai bune rezultate.

Sunt anumite cazuri, rare, în care poate fi nevoie de reoptimizări sau regândite strategiile.

Studiu Vegis

Să revenim la strategiile implementate. La prima vedere, părea că nu putem creşte foarte mult, pentru că din analizele noastre site-ul era deja în topul jucătorilor din nişă.

Pentru fiecare cont nou, noi facem un forecast de trafic. Analizăm top cuvinte cheie din Google Search Console + top search terms din Google Ads (aici analizăm cuvintele care au avut cel puţin o conversie pe ultimele luni). Facem acest lucru pentru a ne asigura că analiza făcută este relevantă. Luăm în calcul factori ca sezonalitate, nişă, competiţie, volume de căutări şi datele istorice ca trafic organic, AOV (average order value), rata de conversie şi număr total de tranzacţii.

Estimările noastre iniţiale au fost următoarele:

  • Creştere Trafic Organic: 35.9%
  • Creştere Revenue: 113.33%
  • ROI Estimat Pe Total Revenue: 3055.2%
  • Cost / Venit: 3.17%
  • Total Trafic Organic Forecast: 1.422.545

Modelul de forecast nu a fost unul linear, ci a fost unul exponenţial. Iniţial am crezut că este foarte îndrăzneţ. Mai jos sunt cifrele de forecast. Din păcate nu putem face publice toate cifrele, pentru că sunt date sensibile.

Vegis Forecast 2019 - 2020 - Copy

Audit Site

Deşi au fost foarte multe elemente optimizate, le vom nota pe cele mai importante:

  • Infinite Spaces: noindex, canonicals
  • Keyword research
  • Optimizări dinamice pentru CTR + A/B testing pentru CTR
  • Optimizări dinamice pentru meta taguri
  • Optimizare produse expirate
  • Optimizări pentru viteza de încărcare
  • Optimizare structură site
  • Optimizare blog – Content Pruning
  • Link building constant
  • Curăţare profil de linkuri + disavow
  • Analiză trafic la nivel de produse
  • Analiză content GAP
  • Strategie content blog + Blogging

Infinite Spaces

Platforma pe care operează acum Vegis are această problemă. Se vorbeşte din 2008 despre ea pe blogul Google, însă din ce am văzut noi de-a lungul timpului sunt prea puţine agenţii care se ocupă de ea, într-un mod optim.

Ce sunt aceste infinite spaces? Sunt pagini care pot fi generate la „infinit” în site. Ele pleacă în general de la filtre. Mai jos este un exemplu de o astfel de pagină:

vegis.ro/alimente-fara-lactoza/dennree/produse-in-stoc/tag-bio/tag-fara-gluten/tag-fara-lactoza/tag-fara-zahar/tag-vegan/filtre/stoc/

În această pagină acum există un singur produs. Am putea considera într-un fel că aceste pagini sunt duplicate, deşi nu sunt chiar aşa interpretate. Ce se întâmplă de fapt cu infinite spaces, este că Google poate crawla site-ul la „infinit” şi alocă foarte multe resurse pentru milioane şi milioane de pagini care au valoare 0 pentru utilizatori. Sunt afectate bugetul de crawl, Google nu va mai ajunge corect la toate paginile importante din site, indexarea site-ului şi poziţionarea în Google Search. Gândeşte-te că ai un site cu 500+ de categorii şi 10.000 de produse. Toate combinaţiile de filtre pot genera câteva milioane de pagini. Cum va ajunge Google să indexeze doar 10.500 de pagini utile? 

Am rezolvat acest lucru prin înţelegerea corectă a arhitecturii site-ului, a fiecărui tip de filtru în parte care generează un URL unic şi am folosit noindex în combinaţie cu robots.txt şi canonical tag. Din analiza logurilor de server a foarte multor clienţi din ultimii doi ani, am observat că deşi canonical în teorie este corect, comportamentul botului pe site este afectat mult, mai ales în cazurile în care sunt prea multe calculaţii de făcut.

Există de exemplu cazuri de canonical and redirect chains în care lui Google îi este foarte greu să indexeze corect paginile. Mai jos este un print screen din GSC în care sunt peste 2M de pagini blocate de la indexare.

GSC Vegis Excluded Pages

După cum se vede, avem noindex pe 1.5M+ de pagini, blocate din robots.txt sunt peste 630K, iar canonical avem peste 44K de pagini.

Keyword research

Aici cu siguranţă nu este nevoie de explicaţii suplimentare. Îţi dăm un mic pont, şi anume să verifici dificultatea şi oportunitatea SEO la nivel de keyword. Nu întotdeauna cuvintele cele mai căutate sunt cele mai profitabile. Deşi targetăm cuvinte cheie foarte căutate, nu avem focusul întotdeauna pe ele.

Optimizări dinamice pentru CTR + A/B testing pentru CTR

Tot ceea ce arătăm în Google este foarte important deoarece, de cele mai multe ori, aici este primul contact al utilizatorului cu businessul. Aici optimizăm titlurile şi descrierile, fiecare cuvânt din copy pe care îl adăugăm, îl alegem foarte atent.

Una din metodologiile noastre prin care compunem meta descrierile este să ne bazăm pe feedback-ul pe care cumpărătorii Vegis îl oferă. În acelaşi timp, am cerut informaţii ca puncte forte ale Vegis şi potenţiale frici / obiecţii ale clienţilor înainte de cumpărare. Prin aceste informaţii ştim exact ce să folosim în copy-ul titlurilor şi meta descrierilor, pentru a trata de la început potenţiale frici şi pentru a scoate în evidenţă beneficiile.

În acelaşi timp, ştim că este necesar să analizăm datele demografice, pentru că femeile răspund diferit faţă de bărbaţi la stimuli. Femeile dau click diferit faţă de bărbaţi.

Testele de CTR le-am făcut în Martie 2019, iar noile meta taguri le-am implementat la finalul lui Apr 2019. De dragul exemplului am considerat relevantă perioada Iun – Sept 2019 comparată cu perioadă anterioară. Am luat în calcul cel puţin 1 lună, pentru a fi siguri că au fost indexate noile meta taguri.

A/B test vegis CTR

După cum se vede în print screen, impresiile au crescut cu aproape 50%, click-urile cu aproape 75%, deşi CTR-ul a crescut doar cu 16.34%, iar poziţia medie a rămas la fel.

Optimizare produse expirate

Aici nu vom intra foarte mult în detalii, pentru că sunt mai multe cazuri şi mai multe tipuri de implementări. Foarte important de ştiut în acest moment este că în ecommerce este un aspect important de optimizat, pentru a nu avea duplicări, pentru a păstra traficul şi linkurile externe.

Optimizări pentru viteza de încărcare

Viteza de încărcare este factor de ranking SEO şi foarte importantă atât pentru search, cât şi pentru experienţa utilizatorilor. În general, la platformele SaaS nu se pot face foarte multe modificări în core, iar în acest caz s-au implementat câteva artificii cum ar fi modificarea homepage-ului şi lazy loading la imaginile din categorii, alături de afişarea a mai puţine produse per categorie.

Viteza de încărcare overall a scăzut de la aproape 6 sec la 4.25, deci o îmbunătățire de aproape 30% la nivel de site.

Viteza de incarcare GAMai jos sunt statisticile pentru Homepage înainte şi după optimizarea perfomanței:

Înainte:

Viteza de incarcare inainte

După:

Viteza de incarcare dupa

Performanţa paginii a crescut cu 50%.

Optimizare structură site

Din punctul nostru de vedere, fundaţia întregii strategii de SEO se bazează pe structura site-ului. Ea este vizibilă prin categoriile care sunt afişate pe site şi în modul în care categoriile şi URL-urile sunt structurate.

Cele mai des întâlnite probleme de noi sunt următoarele:

  1. Produse multe necategorisite sau puse în categorii irelevante. Este clar că se pierde trafic
  2. Categorii cu denumiri neoptimizate
  3. URL-uri neoptimizate
  4. Structură pe foldere inexistentă

În această fază, noi am luat fiecare categorie din site şi am făcut câteva lucruri simple la nivel de categorie şi produse:

  1. Am redenumit anumite categorii
  2. Am refăcut titlurile, headingurile, pentru a targeta noi cuvinte cheie (inclusiv long tails)
  3. Am afişat şi alte categorii în meniu, pe care le-am considerat relevante

Conform ultimei analize făcute în Feb, la nivel de trafic pe categorii, foarte puţine din ele aduc puţin trafic (analiza fiind făcută pe 6 luni). Feedback-ul primit de la clienţii Vegis a fost: „sunt prea multe categorii”.

Din 146 de categorii pe site, doar 7 au 0 sesiuni și sub 10 click-uri. Sunt 35 în total care au sub 10 click-uri, însă au sesiuni. Sunt 21 de categorii care au sub 50 de sesiuni şi sub 10 click-uri. Poate acestea se mai pot restrânge. 

Optimizare blog – Content Pruning (analiza și implementările au fost făcute între 15 Oct și 1 Nov 2019)

Content Pruning înseamnă ştergerea conţinutului din blog care nu performează. Am făcut o analiză completă la toate articolele din blog. Analiza a constat în luarea tuturor articolelor de pe blog, pentru care am extras cu ajutorul API-urilor de la Search Console şi Google Analytics toţi metricii relevanţi legaţi de trafic, sesiuni, impresii, clicks, CTR, poziţie etc.

Am împărţit articolele neperformante în 3:

1. De adăugat noindex, follow în meta robots

2. De adăugat mai mult content

3. De redirecționat 301 spre altă pagină. Aici am făcut 301 la anumite articole care vorbeau despre un produs, fiind redirecţionate spre pagina de produs care este cel mai vândut. Am folosit sortarea de pe site pentru top vânzări.

Din totalul de 300 de articole de pe blog, concluziile finale în urma auditului au fost:

  1. 52 de articole au fost scoase din index, deci 17%
  2. am ales să păstrăm şi să îmbunătăţim 17 articole
  3. 10 au fost redirecţionate spre alt articol, deci 3%

În total am „eliminat” 20% din content.

Pe blog existau şi foarte multe taguri, la care am adăugat noindex.

Creşteri blog:

  • Impresii: 144%
  • Clicks: 191%
  • CTR: 19.38%
  • Sesiuni: 53%
  • Revenue: 71%
Blog Content Pruning GA

Aici sunt statisticile pe Blog din GSC

Blog Content Pruning GSC

Link Building + Curăţare Profil de Linkuri

Anul trecut au fost mai multe update-uri Google. În cazul Vegis, la cel din Septembrie, traficul organic a scăzut simţitor. Ca urmare a acestei situaţii, am luat decizia să curăţăm şi profilul de linkuri.

Procedura este relativ simplă. Am luat toate linkurile externe care făceau trimitere spre Vegis din 3 surse: GSC, aHrefs şi CognitiveSEO.

Înainte de analiză aveam undeva la 43% linkuri toxice şi 9% suspecte. După curăţare am ajuns la 0% linkuri toxice şi 14% linkuri suspecte. Aici în cele 14% sunt şi multe linkuri bune, însă le-am clasificat noi manual.

Din totalul de 1319 de Domenii care trimiteau linkuri spre Vegis, noi am adăugat 755 din ele în Disavow, deci 57.2% linkuri care erau foarte toxice. Am adăugat în fişierul Disavow tipuri de linkuri ca the-globe.net, advertising-web.net, globe.money – sunt nişte scrapere care sunt toxice.

Aşa arăta profilul de linkuri înainte de curăţare

profil de linkuri inainte de curatare

Aşa arată după curăţare

profil de linkuri dupa curatare

Stats Link Building: aHrefs.com

Datele sunt publice şi se pot vedea dacă există cont.

profil de linkuri ahrefs

În decursul unui an de zile au fost construite peste 300 de linkuri în presă, presa locală şi blogosferă. Abordarea la link building este făcută în aşa fel încât să aducă maximul de rezultate cu minimul de efort. De exemplu, cum ar fi să promovezi cel mai vândut produs din site?

Statistici şi rezultate din Google Analytics şi CRM Intern

Aici, având în vedere că sunt multe date sensibile, vom blura toate cifrele şi vom lăsa doar procentele de creşteri. Sunt statisticile din Google Analytics.

Creşteri:

  • Useri: 59.39%
  • Useri noi: 69.1%
  • Sesiuni: 63.41%
  • Tranzacţii: 59.89%
  • Venituri: 61.96%

Aceste date sunt datele pe care Google Analytics ni le oferă. După cum se vede, acele perioade de „scăderi” sunt corelate cu două lucruri: Update-urile Google şi scriptul de Analytics care nu a funcţionat pe blog.

În acest raport este tot traficul de pe site, inclusiv blog. Overall, pe ultimele 6 luni, traficul tranzacţional este mai mic decât traficul informaţional şi cea mai frumoasă parte este ca rata de conversie este aproape la fel.

În general, când traficul organic creşte foarte mult, mai ales cel informaţional, rata de conversie scade considerabil. Aici concluzia pe care o tragem este că tot traficul din magazin este foarte targetat şi relevant.

În graficul de mai sus, sistemul de raportare al conversiilor din Google Analytics este „last click”, adică o conversie se atribuie canalului google / organic doar dacă a venit din ultimul click. Pentru a calcula cu adevărat valoarea canalului SEO trebuie luate în calcul şi conversiile asistate.

Mai jos avem calculele investiţiei în SEO şi ratele de return ale investiţiei:

SEO Stats Vegis

Avem mai multe date aici, şi anume:

Iniţial, am prezentat cifrele pe modelul de atribuire Last Click. În statisticile de mai sus sunt datele pe modelul de conversii asistate.

Tranzacţiile asistate de canalul google / organic au crescut cu aproape 48%, iar veniturile cu aproape 44%.

Costul / Venit a fost calculat atât pe asistat, cât şi pe last click:

  • Pe last click este 5.97%
  • Pe asistat este 4.69%

Am procedat la fel şi pentru ROI:

  • ROI Last Click: 1574.70%
  • ROI Asistat: 2030.42%

IMPORTANT: acest cost pe venit şi ROI-ul au fost calculate pe diferenţa de venituri generate în plus de agenţia Moloso pentru Vegis, raportate din Google Analytics.

Statistici SEO CRM Vegis

În cazul Vegis, SEO reprezintă ca procent din venituri totale 24%, iar ca procent din totalul de tranzacţii reprezintă 22%. În căsuţele de revenue şi tranzacţii am analizat cifrele totale raportate de CRM-ul intern Vegis şi am făcut calculele invers.

După cum se vede, Analytics raportează doar 88% din totalul de venituri generate şi 92.29% din totalul de tranzacţii. Am putea spune că este un caz fericit în care datele din Analytics au o marjă de eroare de cel mult 12%.

ROI-ul este calculat pe Totalul de venituri generate din SEO conform CRM-ului intern. După cum se vede în imagine, el este de 4867.51%.

Costul / Venit generat de SEO şi raportat la cifrele din CRM este de doar 2.01%. Acest lucru înseamnă că din marjă doar 2% este costul de SEO.

SEO Stats CRM

Pentru a ne distra puţin şi a face o paralelă între CPC, am calculat şi costul per user raportat la CPC. Costul unui user organic (Last Click) este de 0.07RON, mult mai mic decât CPC-ul mediu.

Stats SEO

Valoarea întregului trafic generat prin SEO, ar costa undeva în jurul a 120.000 EUR / an, deci investiţia în SEO salvează 10.000 EUR lună.

Concluzii:

SEO aduce astfel de rezultate atunci când se investeşte corect, când se aplică strategiile care funcţionează. Cifrele vorbesc de la sine.

Colaborarea cu Moloso şi în special cu Daniel este una dintre acele colaborări în care încă dinainte să ne apucăm de treabă îţi dai seama că va fi de succes. Comunicarea excelentă, implicarea 100% şi profesionalismul de care a dat dovadă a făcut ca obiectivele propuse să fie atinse mult mai rapid decât era prevăzut. Nu numai că targetele au fost atinse, dar au fost depăşite cu mult!

Mihai Bucuroiu – CEO Vegis

Îţi doreşti astfel de rezultate în businessul tău? Contactează-ne pentru a stabili cum te putem ajuta.

Sursă foto: https://www.business2community.com/