[Video] Keyword Research Pentru Magazinele Online (Ecommerce SEO)

Durata citire articol - 9 min.

Numele meu este Daniel Ene şi sunt SEO Growth Hacker şi partener în cadrul agenţiei Limitless.

Revin astăzi în faţa ta cu al doilea video din seria SEO pentru ecommerce şi astăzi abordăm o temă, după cum vezi aici pe tablă, keyword research pentru magazinele online.

Înainte de a intra mai departe în ceea ce vrem să vorbim astăzi, vreau să îţi pui două întrebări, şi prima este în felul următor: câţi bani pierzi tu lună de lună şi an de an pentru că nu investești îndeajuns de mult în partea de research pentru cuvinte cheie. Şi a doua întrebare este, câţi bani ai putea tu să câştigi în plus, lună de lună şi an de an dacă ai investi mai mult în zona de keyword research.

Atunci când facem SEO pentru magazinele online, sunt câteva lucruri care se întâmplă şi anume, indiferent de ce faci, site-ul tău va creşte, magazinul tău online va creşte şi traficul va creşte implicit, vânzările vor creşte, dar nu întotdeauna acele creşteri se datorează research-ului pentru cuvintele cheie.

Şi este şi un motiv foarte pertinent pentru care primul video din această serie se numeşte Keyword Research, pentru că toată această parte este cea mai importantă şi stă la baza magazinului tău online.

De ce? Pentru că tot ce înseamnă Search, tot ce înseamnă Google, tot ce înseamnă motoare de căutare se bazează pe căutări efectuate în motor.

Şi indiferent dacă faci Paid Marketing, dacă faci Google Ads sau dacă faci SEO, întotdeauna vei ajunge la cuvintele cheie. Pentru că oamenii, ca să ajungă la tine, să găsească serviciile tale, să găsească produsele tale şi să te găsească pe tine, vor efectua o căutare în Google Search.

Şi revin la ce am spus mai devreme, indiferent de ce faci pe magazinul tău online, că faci content marketing, că faci link building, că îţi rezolvi problemele tehnice, site-ul tău va creşte. Partea tricky este că, şi o întrebare pe care ne-o punem foarte des aici, cu cât am putea să creştem mai mult un magazin online, dacă investim şi mai mult în keyword research.

O altă întrebare simplă pe care ne-am pus-o a fost în felul următor: ce se întâmplă dacă pe magazinul meu online am 10.000 de pagini şi eu găsesc un pattern de căutare sau faci research pentru toate acele 10.000 de pagini, chiar dacă ar dura poate foarte mult timp şi găsesc un cuvânt în plus, care ar putea să îmi aducă o vizită lunară în plus.

Asta pentru mine ar însemna 10.000 de vizite lunare în plus pe magazinul meu online, iar într-un an sunt 120.000 de vizite. Sunt foarte multe magazine online în România care nu au 120.000 de vizite într-un an, chiar dacă fac alte acţiuni de marketing.

Hai să vedem de ce este foarte important keyword research. În primul rând, este fundaţia businessului tău online, aşa cum spuneam mai devreme, tot ce înseamnă search online, tot ce înseamnă Google, tot ce înseamnă motoare de căutare funcţionează pe căutări, pe interogări. Nu poţi să faci SEO, nu poţi să faci PPC, dacă nu ai cuvinte cheie. De ce? Pentru că cine vrea să cumpere serviciile tale sau produsele tale, ghiceşte ce o să facă! O să deschidă Google şi o să tasteze: laptop online, pantofi damă, pantofi pentru bărbaţi şi aşa mai departe. Dacă tu nu ai optimizate paginile de la magazinul tău online pe cuvintele cheie care sunt foarte specifice produselor şi categoriilor de produse pe care tu le comercializezi şi le vinzi, ghiceşte ce: potenţialii tăi clienţi nu vor ajunge la tine pentru că nu te vor găsi.

Acesta este primul pas din partea asta de optimizare pentru magazinul online. Dar hai să mergem un pic mai departe şi să vedem de ce este important acest proces. În primul rând, trebuie să înţelegem intenţia de căutare şi sunt două intenţii mari şi late. Unu: intenţia informaţională, caută informaţii precum: cele mai bune exerciţii pentru abdomen sau cum să mă hrănesc sănătos sau alimentaţia vegetariană. Acestea sunt cuvinte informaţionale pe care tu poţi să le targetezi, în funcţie de punctul în care potenţialul tău client se află pe procesul achiziţiei şi intenţii tranzacţionale. Intenţia tranzacţională este atunci când vrei clar să cumperi ceva, ţi-ai făcut research-ul tu ca utilizator şi ştii exact ce vrei să cumperi.

Pe magazinele online va trebui să targetăm exact intenţiile de căutare, pentru că tot ce înseamnă informaţional le poţi targeta pe blog, prin content marketing, iar tot ce înseamnă tranzacţional le vei targeta în categoriile tale din magazinul tău online şi în paginile de produs. Dacă ar fi să dăm un procent pentru cât de multe sunt informaţionale şi cât de multe sunt tranzacţionale, la nivel global sunt undeva la 70-80% informaţionale şi 20-30% tranzacţionale. În schimb, pe România, procentele sunt un pic mai diferite, eu aş vrea să zic că sunt cam jumătate-jumătate, însă chiar şi pe România, căutările care răspundeau acum câţiva ani de zile la magazinele online, la paginile de produse sau la paginile de servicii au început să se mute pe informaţional. Trendul acesta l-am văzut pe zona de sănătate, de exemplu: pe zona de clinici.

Mergem mai departe. Care sunt acele tipuri de căutări? Sunt 5 tipuri, însă 3 sunt foarte importante.

Şi avem aşa:

  • Navigaţionale – atunci când ştim exact unde vrem să ajungem. Spre exemplu, Moloso Agency: mergem în Google, căutăm Moloso Agency şi ajungem pe site-ul limitless.ro. Sunt căutări informaţionale: cele mai bune laptopuri, adică aş vrea să găsesc un articol sau o informaţie online care îmi spune care sunt cele mai bune laptopuri.
  • Tranzacţionale – şi despre acestea o să vorbim destul de mult. Laptop ASUS i7 16GB SSD – acesta este un exemplu de căutare tranzacţională.
  • Investigaționale – care sunt cumva tot comerciale, de exemplu laptop Asus versus Mac. Care sunt mai bune? Sau modelul x versus modelul y de produs.
  • Căutări locale – exemplu: restaurante lângă mine sau cafenele lângă mine.

Ce ne interesează pe noi foarte mult sunt primele 3: adică navigaţionale, informaţionale şi tranzacţionale.

Mergem mai departe la tipuri de cuvinte. E foarte important să le înţelegem. Ele sunt mai multe, dar o să vorbim doar despre două: head terms şi long tail. Fiecare sunt foarte importante pentru magazinul tău online pentru că, tot ce înseamnă cuvinte “head terms” cum este cuvântul „pantofi bărbaţi” au aşa: volum foarte mare de căutări, dificultate SEO mare, CPC mare, au intenţie mai mult informaţională şi o să explic imediat de ce, au conversion rate mic şi CTR relativ mic, pe căutările organice.

Şi hai să defalcăm un pic. De ce căutarea “pantofi bărbaţi” este mai mult informaţională? Pentru că un potenţial client când vrea să îşi cumpere o pereche de pantofi, poate nu ştie exact ce brand vrea să îşi cumpere, ce culoare vrea să îşi cumpere sau ce model vrea să îşi cumpere. Şi va efectua o astfel de căutare şi va da click pe – nu ştiu – unu, două, trei site-uri poate şi este în faza de research. Acest cuvânt are şi o intenţie tranzacţională, însă procentul este foarte mic, poate 10-20%.

Ce se întâmplă cu aceste cuvinte? Având volume foarte mari de căutări, dificultatea SEO este foarte mare, CPC-ul este mai mare, pentru că mai toată lumea vrea să se afişeze în faza de achiziţie, adică înainte de faza de achiziţie, ratele de conversie sunt mai mici pentru că nu sunt căutări specifice. Tu poţi să intri şi să cauţi “pantofi bărbaţi” şi să te uiţi pe 20 de site-uri şi să nu cumperi… Şi să faci a doua zi la fel, şi să faci a treia zi la fel.

Şi CTR este relativ mic. Când zic mic, nu te gândi că este 0.1 sau 7 sau 10 sau 100, ci pur şi simplu este mai mic decât la căutările care sunt foarte specifice.

Mergem mai departe, long tail. Eu iubesc acest tip de căutări, pentru că au dificultate SEO mică, adică sunt foarte uşor de rankat în Google Search, deşi au volume mult mai mici de căutări, ele au intenţie tranzacţională şi asta este ceea ce te interesează pe tine. O să îţi dau imediat un exemplu. Au rata de conversie mare, au CTR mult mai mare. De ce au CTR mare şi rata de conversie mult mai mare?

Pentru că procesul de research este făcut deja dinainte, adică ştiu exact ce vreau să cumpăr – mi-am cumpărat pantofi bărbaţi şi ştiu că vreau să îmi cumpăr nişte pantofi bărbaţi de la Bigotti, care sunt din piele naturală şi care sunt maro şi care sunt model Oxford. Ştiu exact ce vreau să îmi cumpăr, mi-am făcut research-ul înainte. Când efectuez o astfel de căutare, intenţia mea de cumpărare este foarte, foarte clară.

Din acest motiv, când o să fac o astfel de căutare, o să dau click pe mai multe site-uri, chit că sunt plătite, chit că sunt pe organic. CTR-urile sunt mari, inclusiv pe poziţii mici – adică pot să vând foarte bine perechea mea de pantofi, chiar dacă mă afişez în Google organic pe poziţia 10, pentru că am CTR destul de mare, faţă de pantofi bărbaţi unde mă uit poate pe două-trei site-uri care îmi apar la început şi nu mai dau click pe rezultatele de mai jos. Şi chiar am un exemplu aici: pantofi bărbaţi Bigotti piele naturală maro, care are o intenţie foarte foarte clară de cumpărare.

Şi acum, de ce este important să ştii aceste două lucruri? Pentru că tu, pe magazinul tău online, va trebui să targetezi ambele tipuri de cuvinte. Şi cum se face lucrul acesta? Tot ce înseamnă “Head Terms” se vor targeta pe categorii, pentru că vrei să aduci trafic pe ele, chiar dacă acel trafic reprezintă volum mare de căutări şi vânzări mici. La tot ce înseamnă Long Tail, volumele sunt mai mici, dar vânzările sunt mai mari. Cam aşa funcţionează.

Şi mai avem un alt aspect – “Low Hanging Fruits”, sunt acele fructe pe care poţi să le culegi foarte uşor. Ce sunt aceste cuvinte? Sunt ceva mai rare, dar se găsesc în toate nişele. Şi ele au aşa: volume mari de căutări – când zic volume mari de căutări, nu o să aibă niciodată volumele de la Head Terms, însă sunt mai mari decât Long Tail-urile, au dificultate SEO mică, aduc ROI rapid. Head Term-urile, de exemplu, nu aduc ROI rapid, iar Long Tail-urile aduc ROI rapid. Au conversion rate bun, dar intenţiile sunt mixte la Low Hanging Fruits.

Trebuie să le iei pe fiecare şi să ştii exact. Uite, de exemplu, la “pantofi bărbaţi piele naturală” intenţia este şi tranzacţională, dar şi informaţională. Pentru că ştiu că vreau să îmi cumpăr pantofi bărbaţi din piele naturală, dar nu ştiu exact ce model, nu ştiu exact cum să arate, nu ştiu exact ce culoare şi nu ştiu exact de unde. Dar ştiu că vreau să îmi cumpăr din piele naturală şi mă uit la modele. Din acest motiv, intenţiile sunt mixte, dar ROI-ul este mare.

Mergem mai departe. La ce folosim cuvintele cheie? După cum vă spuneam la început, tot ce înseamnă Keyword Research, strategia de cuvinte cheie, reprezintă fundaţia businessului tău online. Dacă nu investeşti foarte mult în Keyword Research de la început sau poate dinainte să îţi faci site-ul, sau chiar dacă ai un business stabil, merită să îţi faci un research de la capăt, pentru că şi trendurile se mai schimbă şi intenţiile utilizatorului se mai schimbă, inclusiv rezultatele care apar în Google se mai schimbă, poate de la an la an.

Cuvintele cheie le folosim aşa, în primul rând la structura website-ului, foarte important, o să vorbim în alte video-uri cât este de importantă structura website-ului. La meta taguri – meta tagurile sunt titlurile, headingurile, imaginile, meta descrierile şi altele, care reprezintă de fapt maparea cuvintelor cheie la tine în site.

Linkuri interne – foarte important, pentru că linkurile interne sunt un factor de ranking şi este foarte important să spui, la numele categoriei “pantofi bărbaţi” să scrii “pantofi bărbaţi”, ci nu să scrii “pantofi” simplu.

Mai departe, vom folosi cuvintele cheie la link building, la tot ce înseamnă zonă de off-page, de promovare în afara site-ului tău, la conţinut – care iar este foarte important, şi conţinutul ar trebui făcut şi în categorii şi în pagina de produs şi pe zona de blog care ţine de content marketing… Şi la “produse” după cum am spus.

Acum, că ai înţeles foarte bine ce înseamnă Keyword Research şi de ce este important să îl faci, pe noi ne găseşti pe limitless.ro, ne poţi contacta, ne poţi suna, ne-ar plăcea să colaborăm. O zi minunată îţi doresc!