Ce Este Native Advertising și Cum Îți Promovează Afacerea Online?

Durata citire articol - 6 min.

Ce reprezintă Native Advertising, Cum te ajută în business-ul tău, şi Cum se diferenţiază aceasta de Content Marketing

Tot mai multe update-uri în lumea marketingului digital, noi provocări care ne determină să căutăm şi să găsim soluţii noi de aplicat în strategiile de comunicare de marketing. Şi aşa cum deja sigur îţi e cunoscut, dacă nu te adaptezi la noile cerinţe, afacerea ta se poate plafona, fără măcar să ai timp să reflectezi asupra a ceea ce s-a întâmplat.  Noi, cei de la Moloso dorim prin acest articol să răspundem la câteva întrebări legate despre ce reprezintă Native Adversising, cum te ajută şi cum se diferenţiază aceasta de Content Marketing, totul cu scopul de a-ţi oferi câteva inside-uri ingenioase, adaptate business-urilor, brandurilor, serviciilor şi produselor care-şi fac veacul în lumea digitală.

Keep în mind, cu cât ai identificat mai bine core targhetul căruia i te adresezi, şi oferi o listă întreagă cu soluţii de marketing aplicate în mod inteligent care să fidelizeze şi să genereze engagement, cu atât eşti mai aproape de publicul tău şi de traiectoria glorioasă care îţi aduce şi rezultate măsurabile.

În zilele noastre, cu siguranţă ai interacţionat cu publicitatea nativă (Native Advertising) fără măcar să realizezi. Şi suntem abia la început. Native Advertising este peste tot prin jurul nostru, fapt ce o face din ce în ce mai greu de sesizat.

Ce o face să fie atât de uşor de integrat?

Modalitatea eficientă şi promiţătoare prin care este integrată în cele mai “neaşteptate” contexte, fiind creeata în aşa fel încât să fie uşor de “digerat” chiar şi de cei mai aprigi ochi, ajungând într-o manieră potrivită în funcţie de interese și obiective.

Ce reprezintă Native Advertising?

Asa cum a fost definita de Dan Greenberg, Aşa cum a fost definită de Dan Greenberg, aceasta reprezintă “o formă de publicitate ce îmbrăca forma vizuală a mediului/canalului unde este publicată şi în care reclama devine parte din conţinutul integrat”.reprezinta “o forma de publicitate ce imbraca forma vizuala a mediului/canalului unde este publicata si in care reclama devine parte din continutul integrat”.

Cum definim noi Native Advertising?

O modalitate de integrare a publicităţii plătite prin intermediul unor texte, materiale video\audio, articole, etc. care au la bază o gândire strategică şi creativă, ce au ca scop final livrarea lor într-un mediu relaxat şi uşor de asimilat de publicul vizat.

Care sunt principalele tipuri de Native Advertising?

Aşa cum spuneam şi în introducerea acestui articol, formele de prezentare şi promovare a serviciilor şi produselor s-au diversificat enorm în ultima perioadă, făcându-şi loc spre a ieşi la suprafaţă în cele mai interactive forme.

Tipuri de Native Advertising:

 • În feed Ad Units  – advertoriale (articole de promovare) postate în feed cu scopul de a contribui la monetizarea site-ului tău dar şi pentru a oferi vizitatorului o şi mai bună experienţă în site. 
 • Search Ads – sunt reclamele afişate în motoarele de căutare, despura căutărilor organice. 
 • Recommendation Widgets – reprezintă toate recomandările pe care le întâlneşti la fiecare final de articol parcurs de tine şi care sunt sugerate ca fiind în topul preferinţelor, legate (din punct de vedere informativ cu ce ai citit în articolul parcurs de tine). 
 • Promoted Listings – sunt prezentate preponderent în site-urile de e-commerce dar şi în acele site-uri specifice care au scopul de a “compara” produsele între ele. 
 • In-Ad – sunt acele bannere cu un conţinut relevant pentru contextul în care sunt afişate pentru publicul ţintă.

Care sunt cele mai bune practici de care trebuie să ţii cont atunci când faci Native Advertising?

Indiferent de scopul pe care-l ai în momentul în care publici în site un articol (vizibilitate sau vânzare), în momentul în care scrii, conţinutul mesajului trebuie să fie redactat în aşa fel încât acesta să atragă atenţia într-o manieră uşoară, interactivă, şi pe alocuri amuzantă, toate cu scopul final de a crea o comunicare “camuflată” a produselor şi serviciilor pe care business-ul tău le promovează.

Fie că este vorba de un conţinut plătit, el are ca şi obiectiv plasarea produselor şi serviciilor într-o formă naturală care să îi anunţe şi convingă pe utilizatori să treacă la acţiune, indiferent dacă acesta este însoţit de specificaţia P, Ad plătit/sponsorizat, etc.

Nu trebuie să te mire faptul că la ora actuală există tone de strategii de marketing care alocă bugete consistente acestui tip de promovare. Materialul creat după strategia de comunicare pe care o agenţie cu specific ţi-o oferă, trebuie să permită integrarea perfectă a conţinutului, şi, în acelaşi timp, să îl deosebească puţin de restul conţinutului prezent pe site.

Pentru a realiza această formă de publicitate, ai nevoie de un copywriter, un editor sau un content writer care să ştie bine cum “stă treaba” cu publicitatea. Dacă nu ai în vedere alegerea unui om specializat în acest domeniu, rişti să atragi atenţia în mod negativ asupra platformei tale, care pot duce la consecinţe nedorite. 

În plus, pentru a realiza o strategie de marketing calitativă ai nevoie să stabileşti o colaborare strânsă între o agenţie de marketing şi un copywriter/content writer (fie îţi furnizează agenţia un om specializat în acest domeniu, integrat în colaborarea pentru care a-ţi strâns mâna, fie poţi externaliza acest serviciu).

Cum se diferenţiază Native Advertising de Content Marketing?

Înainte de a explica diferenţele între cele două, trebuie să specificăm că o strategie de creare de conţinut în platformele online reprezintă o tehnică bună de SEO ce poate fi încadrată atât la categoria de SEO on page, cât şi la SEO off page. Fie că publici în site sau în afara lui, orice conţinut pe care îl creezi va fi văzut de motoarele de căutare ca fiind o informaţie relevantă cu referire la brandul tău. 

Despre acest subiect am scris un întreg articol intitulat: Optimizare SEO Off Page

Ai în vedere creare de conţinut calitativ care să folosească pe bune intereselor utilizatorului, şi în final să “servească” şi motoarelor de căutare. 

Într-o campanie de Native Advertising o companie care oferă această formă de promovare, va apela în primul rând la reputaţia pe care site-ul tău o are. Strategia va integra într-o formă naturală tot conţinutul publicitar, fără să se realizeze o schimbare majoră de comunicare, păstrând formatul cu care publicul a fost atras şi obişnuit deja. Această metodă de promovare se va folosi de creativitate pentru a face plasări de produse şi servicii într-un mod relaxat şi uşor de asimilat de publicul vizat.

O campanie de Content Marketing poate fi realizată atât în interiorul siteului cât şi pe alte platforme digitale, fapt de oferă o libertate nelimitată de utilizare a unor tool-uri externe. De asemenea, această formă de publicitate poate avea o strategie de publicitate ceva mai “agresivă”, care să nu fie la fel de camuflată precum Native Advertising.

Avantajele pe care le ai dacă optezi pentru Native Advertising:

 • creşterea vizibilităţii în rândul audienţei;
 • creşterea traficului în site;
 • backlink-uri de calitate – aici ai un articol dedicat acestui subiect;
 • engagement în site;
 • generare de conţinut calitativ pentru audienţa ta;
 • transparenţa în promovarea serviciilor pe care le furnizezi;
 • educarea publicului într-o manieră smart cu privire la calitatea brandului, serviciilor şi produselor pe care le furnizezi;
 • SEO calitativ

Concluzionând, experienţa calitativă pe care utilizatorii trebuie să o aibă pe orice platfoma, şi în special într-un site, este un must-have în zilele noastre. Acesta este un criteriu de selecţie naturală, am spune noi, prin care utilizatori te aleg sau nu în mod involuntar. Având asta în minte, îţi recomandăm să acorzi atenţie la formele de promovare pe care le adopţi pentru brandul tău, acesta din urmă să fie nisat pe specificul canalului pe care ai ales să îţi promovezi serviciile şi produsele.

Ştim, pare a fi greu de atins, dar crearea de materiale de Native Advertising şi a unui conţinut de calitate, uşor de perceput de publicul căruia i te adresezi, te poate duce pe culmile succesului. În plus, această formă de promovare pledează pentru crearea unui conţinut transparent, iar asta nu va atrage decât o poziţionare bună fată de concurenţă ta

Nu uita, în momentul în care te hotărăşti să faci Native Advertising, fii atent la: maniera în care se crează conţinutul, cât de uşor îţi este să înţelegi ceea ce se promovează şi cât de armonios este este îmbinată utilitatea informaţiilor, alături de creativitate.