Cum Căuta Audienţă pe Google? Investigaţia Comercială: Înţelege şi Optimizează!

Durata citire articol - 10 min.

 • Cum pot comunica eficient cu publicul meu?
 • Cum pot crea o comunitate puternică în jurul brand-ului meu?
 • Ce le pot oferi clienţilor şi potenţialilor clienţi, în afară de produsele sau serviciile business-ului pe care îl conduc?

Acestea sunt întrebările pe care orice antreprenor ar trebui să şi le pună, mai ales atunci când activitatea afacerii se desfăşoară în mediul online. Pentru cei sătui de publicitatea agresivă, adică majoritatea consumatorilor din prezent, trebuie găsite alte metode pentru a le face cunoscută afacerea, alte modalităţi de a le stârni interesul şi curiozitatea, şi, ulterior, de a-i transforma în clienţi.

Pentru site-uri, vizibilitatea în motoarele de căutare ar trebui să fie primordială, pentru că, indiferent de calitatea produselor comercializate sau a serviciilor oferite, un business va avea de suferit dacă acestea nu sunt cunoscute de către publicul ţintă. Însă, această vizibilitate depinde de mai mulţi factori, iar unul dintre ei este reprezentat de felul în care o afacere se raportează la clienţii şi potenţialii clienţi pe care îi are şi de ceea ce aceasta le poate oferi, cum îi poate ajuta, fără să urmărească profitul imediat. Mai mult decât atât, o experienţă navigațională plăcută este un alt factor care influenţează considerabil notorietatea unei platforme web, mai ales când vine vorba despre optimizarea site-ului pentru motorul de căutare.

În SEO, o formă de comunicare foarte eficientă, dar şi un mod de a atrage clienţii şi potenţialii clienţi către un site este strategia de Content Marketing. Pe scurt, prin intermediul materialelor specifice de Content Marketing, se construieşte un conţinut relevant şi valoros pentru utilizatorii motorului de căutare, care, în timp, atrage o audienţă specifică şi un comportament comercial profitabil din partea acesteia.

După o scurtă analiză a rezultatelor din Google, se poate observa că, pe nişa căutărilor informaţionale, există deja numeroase articole care se “luptă” pentru primele poziţii din SERP, aşadar, crearea unui conţinut de calitate devine o provocare din ce în ce mai mare.

Cu toate acestea, există un tip de conţinut foarte valoros, cu un mare potenţial, ce reprezintă o oportunitate pe care mulţi nu o fructifică în prezent: articolele de tip investigaţie comercială.

Despre acestea, vei afla mai multe în rândurile care urmează.

1. Ce inseamnă “articole de tip investigație comercială

 • Content Marketing-ul & impactul său
 • Despre articolele de tip investigaţie comercială
 • Caracteristicile articolelor de investigaţie comercială + tabel comparativ
 • De ce reprezintă o oportunitate inedită în marketing-ul online?

2. Ce impact vor avea articolele de tip investigație comercială asupra unui business?

3. Sfaturi pentru crearea articolelor de investigație comercială

1. Ce înseamnă “articole de tip investigaţie comercială

Articolele de tip investigaţie comercială fac parte din strategia de Content Marketing, fiind articole publicate în secţiunea de blog a unui site, cu scopul de a atrage trafic organic pe platforma web.

Însă, există câteva diferenţe notabile între aceste materiale şi articolele de blog de tip informaţional, mult mai răspândite în online în prezent, chiar dacă ambele au scopul de a oferi informaţii celor care le parcurg.

Înainte de răspunde detaliat la întrebare, este indicat să facem o recapitulare asupra a ceea ce înseamnă articolele de Content Marketing, cum se construiesc acestea şi ce impact au asupra unui site.

Content Marketing-ul & impactul său

Pentru a creşte vizibilitatea unui site, este nevoie de trafic. Iar pentru a obţine un trafic organic, constant, ce are potenţial de a se transforma în clientelă, trebuie să oferi utilizatorilor ceea ce îşi doresc: informaţii, soluţii, ghiduri etc. Aşadar, Content Marketing-ul ajută un business oferind valoare publicului ţintă al acestuia – “providing value before asking for value în return”.

Când vorbim despre textele ce fac parte din această strategie SEO, ne referim, în general, la articolele cu un conţinut informativ, educaţional sau de entertainment, care aduc pe site trafic organic şi care, în acelaşi timp, oferă un conţinut valoros pentru cititori, fie prin prezentarea unor soluţii practice pentru probleme lor, fie prin detalierea unor subiecte de interes. Bineînţeles, aria ce include temele articolelor şi abordarea lor este mult mai largă, însă nu face obiectul acestei analize.

CE TREBUIE CUNOSCUT:

 • Traficul organic pe site nu poate fi atras decât prin intermediul conţinutului de calitate
 • Pentru a construi un conţinut de calitate, acesta trebuie să fie valoros, în primul rând, pentru utilizatori
 • Temele abordate trebuie să fie, şi ele, în aria de interes a utilizatorilor
 • Conţinutul trebuie generat astfel încât să răspundă cât mai corect, clar şi complet în funcţie de intenţia utilizatorilor la momentul unei căutări în Google

Foarte mulţi antreprenori nu consideră că trebuie să investească în acest conţinut, pentru că reprezintă o strategie ce dă rezultate pe termen lung, nu imediat. Mai mult decât atât, aceştia consideră că simpla prezentare a produselor, atât pe site, cât şi prin intermediul altor tipuri de promovare mai “directă”, este suficientă pentru a creşte numărul vânzărilor.

În realitate, însă, formula perfectă este undeva la mijloc -> o combinaţie între promovarea pe diferite canale şi materialele ce se concentrează, în primul rând, pe satisfacţia publicului, duce la o creştere neaşteptată a vânzărilor, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că Google, cel mai popular motor de căutare din România (şi nu numai), răsplăteşte un comportament al site-urilor care este orientat către utilizator prin vizibilitate şi notorietate şi penalizează practicile de promovare agresivă, fără valoare, care deteriorează experienţa utilizatorilor de internet.

Aşadar, un business al cărui plan include o strategie de Content Marketing are şanse mai mari de a-şi atinge scopurile (atât pe plan financiar, cât şi în ceea ce priveşte popularitatea) decât unul care ignoră sfaturile specialiştilor SEO şi refuză să genereze conţinut valoros pentru utilizatori.

În concluzie, putem face referire la Content Marketing ca la un instrument care atrage publicul ţintă al business-ului, construieşte o relaţie bazată pe încredere şi sprijin reciproc între organizaţie, clienţi şi potenţiali clienţi, fidelizează clientela actuală şi o transformă pe aceasta în promoter al brand-ului.

Despre articolele de tip investigaţie comercială

Există mai multe tipuri de articole de Content Marketing, iar clasificarea se poate face în funcţie de mai multe criterii. Unul dintre ele este intenţia utilizatorului la momentul unei căutări în Google.

Intentie utilizator la momentul cautarii in google

În funcţie de cuvintele sau de expresia pe care o persoană o introduce în bară de căutare, Google returnează rezultatele care, în urma analizelor, sunt considerate a fi cele mai relevante.

Articolele de blog “clasice” (cele care acaparează, în prezent, rezultatele organice din România) sunt cele informaţionale, care răspund căutărilor cu acelaşi nume. În acest caz, un utilizator nu are intenţia de a cumpăra, nu doreşte să afle mai multe lucruri despre un anumit produs ori brand, ci vrea să descopere mai multe informaţii despre un anumit subiect de interes pentru el ori rezolvarea la o problemă cu care se confruntă.

Cautari informationale - analiza

Rezultate Google pe această căutare informaţională:

durere in gat - cautare informationala in google si rezultate

Cea mai mare greşeală în ceea ce priveşte conţinutul în acest tip de articole -> încercarea de a promova produse sau servicii fără utilitate pentru utilizator

Încă din acest punct, apare diferenţierea între articolele informaţionale şi cele de investigaţie comercială.

Articolele de tip investigaţie comercială vor fi returnate ca rezultate în momentul în care un utilizator caută cu intenţia de a afla care produse/servicii sunt cele mai bune dintr-o anumită categorie, ce produse/servicii sunt cele mai potrivite pentru nevoile pe care le are şi care sunt detaliile care fac diferenţa între produsele/serviciile din aceeaşi clasă.

INVESTIGATIE COMERCIALA - analiza

Putem observa, aşadar, că accentul vă fi pus pe produse/servicii şi informaţii punctuale despre acestea, şi nu pe informaţii generaliste referioare la un anumit subiect.

Conţinutul va lua forma unui review, a unui articol comparativ, ce prezintă publicului cele mai bune opţiuni de pe piaţă, alături de particularităţile acestora. Astfel, orice utilizator poate lua o decizie informată şi poate face o alegere individuală, personalizată pentru nevoile sau dorinţele sale.

Rezultate Google la această căutare de tip investigaţie comercială:

cel mai bun sirop de tuse cautare investigatie comerciala in google si rezultate

Cea mai mare greşeală în ceea ce priveşte conţinutul în acest tip de articole -> subiectivitatea cu privire la alegerea produselor/serviciilor prezentate, o abordare părtinitoare, care favorizează organizaţia şi nu clienţii săi

Caracteristicile articolelor de investigaţie comercială + tabel comparativ

Acum că ai aflat ce sunt articolele de investigaţie comercială, pentru a le înţelege mai bine, trebuie să cunoşti care sunt trăsăturile definitorii ale acestora, care sunt punctele comune şi ce le deosebeşte de cele care răspund căutărilor informaţionale.

 • Obiectivitate – toate produsele/serviciile prezentate în articol ca fiind cele mai bune trebuie să fie corect alese, în mod obiectiv, pentru a genera un conţinut valoros şi cu adevărat util pentru utilizatori;
 • Transparenţa – în articol, trebuie să se regăsească cele mai bune produse/servicii din nişă respectivă, indiferent dacă site-ul le are în ofertă sau nu;
 • Structură comparativă – tabelele comparative şi crearea unor clasamente, topuri, delimitate de restul informaţiilor nu trebuie să lipsească din articol;
 • Detalii tehnice – particularităţile tehnice şi caracteristicile produselor pe baza cărora s-a stabilit un clasament sunt de interes pentru utilizatori şi întăresc ideea de obiectivitate şi transparentă;
 • Conţinut non-evergeenprincipiile evergeen în Content Marketing nu se aplică în cazul acestor articole, pentru că pe piaţă apar tot timpul produse noi, care pot fi mai bune decât cele existente în articol. Aşadar, acest tip de conţinut necesită o reevaluare periodică pentru a rămâne de actualitate;
 • Cuvintele cheie – Keyword Research-ul trebuie să facă parte din zona investigaţiei comerciale, şi nu din cea informaţională.

Tabel comparativ: Articole informaţionale versus Articole de investigaţie comercială

Tabel comparativ - articole informationale versus articole de investigatie comerciala

De ce reprezintă o oportunitate inedită în marketing-ul online?

Aşa cum am menţionat anterior, în prezent, articolele informaţionale sunt cel mai frecvent întâlnite în mediul online.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu există şi articole de tip investigaţie comercială. Astfel de materiale există, dar sunt publicate, în general, pe site-uri care fac afiliere*.

*Marketing afiliat – fiecare publisher (afiliat) este remunerat de către companii pentru fiecare acţiune (vânzare, lead) generată de pe site-ul său.

Rezultate Google la căutarea “cel mai bun lapte praf”:

cel mai bun lapte praf - rezultate google site de afiliere 1

Însă, nu toate business-urile îşi permit să apeleze la această formă de marketing, mai ales afacerile mici şi mijlocii, în curs de dezvoltare. Crearea unui conţinut de tip investigaţie comercială, publicat pe propriul site, elimină, practic, această “intermediere”, ceea ce înseamnă control absolut asupra informaţiilor distribuite şi atragerea traficului organic pe propria platformă web.

Pe de altă parte, afacerile online ce deţin domenii cu autoritate mare au şanse foarte mari să ocupe primele locuri în SERP cu articolele de investigaţie comercială, de unde rezultă un trafic organic crescut şi o expunere excelentă.

2. Ce impact vor avea articolele de tip investigaţie comercială asupra unui business?

La fel ca toate materialele de Content Marketing, impactul conţinutului de investigaţie comercială are două “direcţii”:

 În relaţia cu clienţii şi potenţialii clienţi

 • Creează o punte de comunicare între utilizatori (foarte utilă pentru aceştia) şi brand
 • Sporeşte încrederea în brand
 • Recunoaşterea brand-ului – organizaţia va fi cunoscută nu doar pentru produsele/serviciile sale, ci şi pentru ajutorul oferit utilizatorilor şi pentru conţinutul de calitate pe care îl livrează
 • Atrage noi clienţi -> creşterea ratei de conversie
 • Poate transforma clienţii existenţi în clientelă fidelă -> creşterea ratei de retenţie

În relaţia cu motorul de căutare

 • Atrage trafic organic pe site
 • Sporeşte vizibilitatea site-ului
 • Creşte notorietatea site-ului

3. Sfaturi pentru crearea articolelor de investigaţie comercială

Redactarea conţinutului de tip investigaţie comercială nu este uşoară, însă nici imposibilă. Totuşi, pentru că materialul final să fie unul de calitate şi pentru că acesta să-şi atingă obiectivele, trebuie să se ţină cont de anumite criterii.

 • Prezentarea informaţiilor trebuie să fie cât se poate de obiectivă şi de transparentă. Produsele/serviciile prezentate în articole trebuie să fie cele mai bune de pe piaţă la momentul respectiv, indiferent dacă există sau nu în oferta site-ului.
 • Folosirea tabelelor comparative ajută la o lectură mai uşoară, dar şi la obţinerea mai rapidă a informaţiilor de interes pentru cititori
 • Prezentarea informaţiilor/caracteristicilor tehnice ale produselor sau serviciilor oferă o mai mare credibilitate şi transparentă. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte adăugarea avantajelor şi dezavantajelor fiecărui produse/serviciu în parte.
 • Articolele pot conţine şi alte detalii utile pentru utilizatori, nu doar un top al produselor/serviciilor, precum: cum pot fi alese, mod de funcţionare ori alte sfaturi.
 • Înainte de redactarea unui articol de investigaţie comercială, este nevoie de un research amănunţit. Selectarea produselor/serviciilor trebuie să fie făcută cu atenţie, astfel încât să reflecte realitatea.
 • Articolele trebuie să fie originale, unice, cu un conţinut diferit faţă de ceea ce există deja pe piaţă.
 • Întotdeauna, indiferent de subiectul abordat, trebuie să primeze utilitatea informaţiilor pentru utilizator!

Aşadar, se poate spune că materialele de Content Marketing din zona investigaţiei comerciale reprezintă o oportunitate excelentă, pe care toate business-urile ar trebui să o fructifice. Investiţia în astfel de articole se poate dovedi a fi cea mai înţeleaptă pe termen lung, aducând numeroase beneficii organizaţiei, pe cel puţin două planuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WC Captcha 81 − = 71