Cum te Propulsează Meta Tag-urile în Topul Clasamentului Google?

Durata citire articol - 20 min.

Cum să Construieşti Meta Tag-uri Care să te Propulseze în Primele Rezultate ale Căutărilor

În SEO, tindem adesea să ne concentrăm demersurile mai mult pe anumite aspecte şi mai puţin pe altele. Unii poate se axează mai mult pe link building, iar alţii pe strategia de content marketing. Este esenţial să avem în vedere toate aspectele atunci când vine vorba de optimizarea unui site şi să fim atenţi la nevoile fiecăruia pentru a găsi metodele optime care să aducă rezultatele scontate.

Dacă nu ai pus preţ până acum pe meta tag-uri este cazul să începi să te gândeşti la beneficiile pe care ţi le pot aduce şi să te apuci de treabă! Nu ai nevoie decât de research şi de puţină imaginaţie pentru a te juca armonios cu acele cuvinte cheie relevante pentru produsele sau serviciile tale.

Acest articol îţi va deschide calea către:
•  Ce sunt meta tag-urile şi de ce sunt importante
•  Tipuri şi exemple de meta tag-uri esenţiale pentru SEO
•  Cum să creezi meta tag-uri de succes

Ce Sunt Meta Tag-urile?

Meta Tag-urile sunt etichete HTML care descriu conţinutul unei pagini pentru motoarele de căutare şi vizitatorii site-ului. Ele apar doar în codul sursă al paginii şi oferă informaţii despre pagina web în HTML-ul documentului. Aceste informaţii se numesc metadate şi pot fi citite de motoarele de căutare şi crawlerele web, nefiind afişate, așadar, pe pagina în sine.

La rândul lor, motoarele de căutare folosesc aceste metadate din meta tag-uri pentru a înţelege informaţiile suplimentare despre paginile web. Google poate folosi aceste informaţii pentru ranking şi pentru a afişa fragmente în rezultatele căutărilor.

Meta tag-urile pot afecta modul în care utilizatorii îţi văd site-ul în SERPs şi au o influenţă directă asupra deciziei acestora de a-ţi accesa site-ul sau nu.

Prin urmare, meta tag-urile reprezintă un factor esenţial pentru SEO, aşa că te poţi gândi la ele ca la o primă impresie atât pentru toate motoarele de căutare, cât şi pentru vizitatori. Făcând o analogie, poţi lua exemplu situaţia în care întâlneşti o persoană nouă, iar primul impact este cel la nivel fizic, poate chiar şi vestimentar, fapt care îţi creează o primă impresie despre acea persoană.

360 F 259878229 nJYuCzVbRJvlCzFGjzm3HOClYyIpnGcQ

De ce Sunt Importante Meta Tag-urile?

Meta tag-urile sunt importante deoarece influenţează modul în care site-ul apare în SERPs, precum şi numărul de utilizatori care vor da click pe el, ceea ce are un impact direct asupra traficului, ratei de conversie şi rankingului.

Meta tag-urile reprezintă o parte crucială a unei strategii SEO solide. Deşi e posibil ca unele dintre acestea să nu aibă un impact direct asupra clasamentelor, ele influenţează modul în care site-ul tău va apărea în ecosistemul digital.

Ce înseamnă utilizarea meta tag-urilor în mod corect? Să comunici cu motoarele de căutare despre 3 aspecte importante:

Screenshot 2

Având în vedere toate acestea, să trecem la meta tag-urile importante pentru SEO şi la cum să le folosim mai bine pentru a ne aduce şi profit.

Tipuri şi Exemple de Meta Tag-uri Esenţiale Pentru SEO

1. Title Tag

Întotdeauna ar trebui să ai un title tag unic pentru fiecare pagină, care să o descrie.

Meta Title

Sursa: https://www.seobility.net/en/wiki/Meta_Title 

Ce este un Title Tag?

Este un element HTML care specifică titlul unei pagini web şi care apare ca parte a fragmentului de căutare în SERPs. Este un titlu pe care se poate face click şi este esenţial pentru experienţa utilizatorului şi SEO. Title tag-ul trebuie să fie o descriere precisă şi concisă a conţinutului paginii.

Care este lungimea optima a unui Title Tag?

Google nu specifică o lungime recomandată pentru title tag-uri, însă, majoritatea browserelor desktop şi mobile pot afişa primele 50-60 de caractere ale unui meta titlu. Aşadar, dacă păstrezi o limită de sub 60 de caractere, te poţi aştepta ca peste 90% dintre title tag-uri să fie afişate corect în SERPs.

Nu există o limită concretă de caractere, deoarece acestea pot varia în numărul de pixeli. Scrierea unor titluri concise este importantă atât pentru lizibilitate şi înţelegerea umană, cât şi pentru spiderii lui Google care vor ţine cont de întreg titlul atunci când vor accesa pagina cu crawlere. Poţi încerca acest tool (https://www.portent.com/serp-preview-tool/) pentru a vedea cum se afişează title tag-ul în SERP înainte să îl implementezi:

Screenshot 3

De ce sunt importante Title Tag-urile?

Deoarece reprezintă prima impresie pe care utilizatorii o au în căutarea organică, fiind, în acelaşi timp, factori majori care ajută motoarele de căutare să înţeleagă despre ce este pagina ta. Acestea sunt utilizate în 3 locuri cheie:

Screenshot 8

A. Title Tag-uri în SERPs
Este prima experienţă a unui vizitator cu site-ul tău, aşa că trebuie să fii cât mai concis, la obiect şi convingător. Chiar dacă pagina ta rankeaza bine, un titlu foarte bun poate face diferenţa, deoarece poate determina pe cineva să dea click pe pagina ta sau să treacă mai departe.

Screenshot 4

B. Title Tag-uri în Browsere Web


Când un utilizator îţi vizitează pagina, title tag-ul este afişat şi în partea de sus a ferestrei browserului şi acţionează ca substituent, în cazul în care sunt deschise mai multe file într-un browser. Aşadar, titlurile unice şi uşor de recunoscut, cu acele cuvinte cheie importante situate la început (front-loading keywords), te vor ajuta să te asiguri că vizitatorii nu pierd evidenţa conţinutului.

Screenshot 5

C. Title Tag-uri pe Reţelele Sociale

Unele reţele sociale îţi vor folosi title tag-ul pentru a determina ce să afişeze atunci când pagina este partajată, iar altele au propriile lor meta tag-uri, permiţându-ţi, astfel, să optimizezi pentru fiecare reţea şi să oferi titluri mai lungi acolo unde ar putea fi benefice.

! Adaugă întotdeauna eticheta de titlu în secţiunea <head> a site-ului tău:

<head>
<title>Exemplu de Titlu</title>
</head>

2. Meta Descriere

Ce este o Meta Descriere?
Este un element HTML care oferă un scurt rezumat al unei pagini web. Eticheta de meta descriere a unei pagini este afişată ca parte a fragmentului de căutare în SERP şi trebuie să ofere utilizatorului o idee despre conţinutul care există în pagină, precum şi despre modul în care acesta are legătură cu interogarea sa de căutare.

Mai jos este afişat un exemplu bun de meta descriere, aşa cum apare în SERP:

Screenshot 6

Care este lungimea optimă a unei Meta Descrieri?

Meta descrierile pot avea, din punct de vedere tehnic, orice lungime, însă Google trunchiază fragmentele la aproximativ 155-160 de caractere. Sfatul nostru este să păstrezi meta descrierile suficient de lungi pentru a fi descriptive. Lungimea „optimă” va varia în funcţie de situaţie, iar scopul tău principal ar trebui să fie acela de a oferi valoare şi de a genera clickuri.

De ce sunt importante Meta Descrierile pentru SEO?

Meta descrierea poate influenţa rata de click (CTR) a unei pagini în SERP, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra capacităţii unei pagini de a ranka. Aceste paragrafe scurte reprezintă un ajutor pentru utilizatori, atunci când trebuie să decidă dacă conţinutul este relevant pentru interogarea lor şi dacă conţine informaţiile pe care le caută.

Este foarte important să depui un efort considerabil atunci când faci meta descrierile, deoarece acestea au un impact indirect asupra clasamentelor de căutare şi pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului utilizatorilor.

O meta descriere se va coda în felul următor:

<head>
<meta name=”description” content=”Exemplu de Meta Descriere.”>
</head>

! Adaugă întotdeauna eticheta de meta descriere în secţiunea <head> a site-ului tău.

3. Heading Tags (H1 – H6)

heading tags

Sursa: https://dmguru.in/heading-tags.html 

Heading Tags sunt etichete HTML utilizate pentru a identifica titlurile şi subtitlurile dintr-un conţinut. Acestea sunt cruciale pentru organizarea textului şi a conţinutului, drept urmare ar trebui să fie tratate cu seriozitate.

Importanţa utilizării corecte a etichetei H1 a fost subliniată de mai mulţi specialişti, în detrimentul etichetelor H2-H6, care nu sunt considerate la fel de importante pentru motoarele de căutare.

Astfel, dacă marchezi textul cu o etichetă H1, anunţi motoarele de căutare că acela este cel mai important text de pe pagina respectivă.

Utilizarea etichetelor de titlu se adaugă la arhitectura conţinutului, iar pentru motoarele de căutare este mai uşor să citească şi să înţeleagă un conţinut bine organizat. Pe de altă parte, pentru utilizatori, subtitlurile sunt ca nişte ancore într-un conţinut vast, care navighează prin pagină şi îl fac mai uşor de digerat.

Un exemplu de heading dintr-un articol despre link building poate fi reprezentat de:

Screenshot 10

☝ Câteva sfaturi esenţiale:

✔️ Menţine subtitlurile relevante pentru fragmentul de text pe care îl descriu. Ele sunt factori direcţi de ranking în Google şi sunt luate în considerare pentru clasament.
✔️ Fii concis, creativ și descriptiv. Evită să foloseşti titluri precum: „Capitolul 1”, ,,Capitolul 2” sau ,,Capitolul 3”.
✔️ Nu folosi etichetele şi cuvintele cheie în exces. Păstrează headingurile cât mai lizibile pentru utilizatori.

Ar trebui să potriveşti Title Tag-ul cu H1?

Da, pentru că întotdeauna este vorba despre relevanţă. Atât title tag, cât şi H1 trebuie să conţină acele cuvinte cheie relevante pentru pagină. Aşadar, dacă nu ştii cum să-ţi construieşti un H1 perfect, pur şi simplu foloseşte-te de title tag.

H1 poate fi la ca fel ca Title Tag-ul?

Da, poate fi la fel!

4. Viewport (Responsive Design Meta Tag)

În această lume în care timpul oamenilor este dominat de dispozitivele mobile, este necesar să specifici fereastra de vizualizare (viewport). În caz contrar, rişti să oferi o experienţă mobilă de slabă calitate, iar acest lucru va îndepărta vizitatorii de pe site…

whymyemployeesleaving 1068x607 1

Sursa: https://www.procurious.com/procurement-news/procurement-staff-leaving

Ce este un Viewport?

Un viewport indică pentru Google faptul că pagina este mobile-friendly. Acest lucru este foarte important, deoarece Google plasează paginile web adaptate pentru dispozitive mobile mai sus în rezultatele căutărilor mobile.

Deoarece noile dispozitive au dimensiuni de ecran radical diferite, fereastra de vizualizare a devenit un factor important în designul responsive. Inginerii trebuie să descopere cum să încadreze paginile web într-o fereastră de vizualizare mică pentru un smartphone sau un dispozitiv mobil tradiţional. Chiar şi tabletele sunt mai mici decât ecranele de computer tradiţionale.

Cum arată o pagină pe mobil cu eticheta meta viewport?

Screenshot 9

Utilizează următoarea sintaxă pentru a adăuga o meta etichetă de design receptiv:

<meta name=”viewport” content=”width=device-width,initial-scale=1.0″>

! Plasează elementul viewport în secţiunea <head> a paginii tale.

5. Meta Robots

Cu acest atribut, le spui motoarelor de căutare ce să facă cu paginile tale:
index / noindex – Le spune motoarelor dacă să îţi afişeze sau nu pagina în SERPs (cu alte cuvinte, dacă să-ţi indexeze sau nu pagina).
follow / nofollow – Acest lucru le spune motoarelor ce să facă cu linkurile de pe paginile tale: dacă să le „urmeze” sau nu.

O concepţie greşită despre meta robots este legată de faptul că TREBUIE să ai etichete meta robots în site. Acest lucru necesită clarificare: având în vedere indexarea şi urmărirea linkurilor, dacă nu specifici o etichetă meta robots, Google citeşte automat pagina ca fiind index şi follow.

În cazul în care doreşti să schimbi aceste două comenzi, trebuie să adaugi meta roboţi.

Foloseşte această sintaxă pentru meta eticheta roboţilor tăi:

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>
<meta name=”roboți” content=”index, follow”>
<meta name=”roboți” content=”noindex, follow”>
<meta name=”roboți” content=”index, nofollow”>

! Plasează meta etichetele roboţilor în secţiunea <head> a paginii tale.

Foarte Important
Utilizarea atributelor greşite în eticheta meta robots poate avea un impact catastrofal asupra prezenţei site-ului tău în SERPs. Eforturile tale de SEO se bazează pe înţelegerea şi utilizarea eficientă a acestei etichete.

6. Canonical Tag

O etichetă canonică („rel canonical”) este o modalitate de a spune motoarelor de căutare ca o anumită adresa URL reprezintă copia unei pagini. Utilizarea acestei etichete previne problemele cauzate de conţinutul identic sau „duplicat” care apare pe mai multe adrese URL.

Cu alte cuvinte, eticheta canonică le spune motoarelor de căutare ce versiune a unei pagini vrei să apară în rezultatele căutării.

rel canonical tag for cross domain content


Sursa: https://www.exploreinsiders.com/use-rel-canonical-tags-in-cross-domain-content/ 

De ce este importantă eticheta canonică?

Conţinutul duplicat este un subiect foarte complex, însă ce trebuie să reţii este faptul că atunci când motoarele de căutare accesează cu crawlere multe adrese URL cu conţinut identic sau foarte similar, pot apărea o serie de probleme SEO, printre care:

– dacă crawlerele de căutare trebuie să treacă prin prea mult conţinut duplicat, este posibil să rateze o parte din conţinutul tău unic;
– duplicarea pe scară largă îţi poate dilua capacitatea de clasare;
– chiar dacă conţinutul tău rankează, motoarele de căutare pot alege adresa URL greşită ca fiind cea „originală”.

Aşadar, utilizarea unei etichete canonice te va ajuta să îţi controlezi conţinutul duplicat.

Se va utiliza următoarea sintaxă pentru a adăuga o etichetă canonică:

<link rel=”canonical” href=”https://example.com/” />

7. Eticheta de Text Alternativ (Alternative Text Tag)

Aşa cum bine ştim cu toţii, imaginile reprezintă o parte esenţială a multor site-uri web, însă motoarele de căutare nu pot citi imagini. În acest caz, îţi va veni în ajutor eticheta de text alternativ pe care este important să o adaugi fiecărei imagini, astfel încât motoarele de căutare să înţeleagă despre ce este imaginea respectivă şi să ştie cum să o interpreteze.

Sfaturi pentru a crea etichetele de text alternativ:

❖ Utilizează întotdeauna o descriere adecvată şi introdu cuvintele cheie în această etichetă.
❖ Fii cât se poate de clar, precis şi succint.
❖ Utilizează un număr optim de caractere / cuvinte prin care să descrii cât mai bine conţinutul imaginii.
❖ Adaugă imaginile la un sitemap existent sau creează un sitemap separat doar pentru imagini. Acest lucru îl va ajuta pe Google să descopere imagini pe care altfel nu le-ar găsi (dacă Google are nevoie de exemplu să randeze JS-ul din site).
❖ Foloseşte nume de fişiere informative.
❖ Utilizează o dimensiune medie sau mică a fişierului pentru o viteză rapidă de încărcare a paginii, însă fără să compromiţi calitatea.

Pentru a crea o etichetă de text alternativ, trebuie să utilizezi sintaxa de mai jos:

<img src=” https://example.com/xyz.jpg” alt=”xyz” />

8. Meta Tag-uri Social Media

Open Graph a fost introdus iniţial de Facebook pentru a-ţi permite să controlezi aspectul unei pagini atunci când este distribuită pe Facebook. În prezent, este recunoscut şi de LinkedIn. Cardurile Twitter, de asemenea, oferă îmbunătăţiri similare, însă sunt exclusive pentru Twitter.

Printre principalele etichete Open Graph se numără:

– og:title (unde se pune titlul la care doreşti să fie afişată pagina)
– og:url (adresa URL a paginii)
– og:description (descrierea paginii; Facebook va afișa aprox. 300 de caractere)
– og:image (poţi pune adresa URL a unei imagini care doreşti să fie afişată odată cu pagina)

create develop metatags

Sursa: https://www.metatags.org/seo-tips/why-use-meta-tags/create-metatags/  

De ce sunt importante?

În situaţia în care partajezi linkul unui articol, vrei ca postarea ta să arate frumos atunci când e publicată pe reţelele sociale. Îţi doreşti ca aceasta să aibă un nume adecvat, o descriere corectă, o adresă URL şi o imagine calitativă.

Platformele de social media primesc aceşti parametri de pe site-ul tău, iar tu vei putea controla ceea ce extrag din postare prin includerea unor meta etichete pe reţelele sociale în codul HTML al postărilor tale.

Este chiar simplu: dacă meta etichetele Facebook sunt prezente, poţi să determini ce este afişat în postarea de pe Facebook, iar în caz contrar, Facebook va afişa ce consideră el a fi relevant din postare. Acest lucru funcţionează şi cu meta etichetele Twitter.

Cu ce te pot ajuta aceste etichete?
Meta etichetele Open Graph promovează integrarea între Facebook, LinkedIn şi site-ul tău web.

Prin configurarea modului în care arată linkurile către paginile tale, îţi poţi creşte foarte mult valorile CTR-ului şi poţi îmbunătăţi UX-ul (user experience).

Ce ai de făcut?
Adaugă meta date de bază şi relevante prin folosirea Open Graph şi testează adresele URL pentru a vedea cum vor fi afişate.

Configurează cardurile Twitter şi validează-le odată ce ai terminat.

f79a3381e75aa6795e341fb7fdea7407 m

Cum să Creezi Meta Tag-uri de Succes

În cele ce urmează, vom vorbi despre cum să creezi câteva dintre meta tag-urile importante pentru SEO.

» Cum să scrii un Title Tag bun?

1. Ţine cont de lungimea titlului: Dacă titlul e prea lung, motoarele de căutare îl pot schimba prin adăugarea unor puncte de suspensie (…), eliminând, astfel, cuvinte cheie importante. Deşi se recomandă păstrarea titlurilor sub 60 de caractere, limita exactă de afişare ţine cont de numărul de pixeli. Spre exemplu, un caracter precum “W” majuscul e mai larg decât un caracter mic precum “i”, “j” sau “t”.

De Reţinut
Title tag-urile mai lungi pot funcţiona mai bine pentru partajarea pe social media în anumite cazuri. Este bine să fii atent la modul în care acestea apar în rezultatele căutării. Nu există o penalizare pentru depăşirea numărului de pixeli.

Priveşte-ţi title tag-ul din perspectiva unui utilizator.

organicsearchseo 1602240856


Sursa: https://randsbarg.com/blog/Whats-the-difference-between-organic-rankings-and-Google-Ads

2. Nu face abuz de cuvinte cheie: Dacă nu vei fi penalizat pentru un titlu lung, acest lucru nu înseamnă că nu poţi întâmpina probleme în cazul în care foloseşti acelaşi cuvânt cheie în mod repetat în titlu.

Exemplu: Cumpăra rochii de damă | Cele mai elegante rochii de damă | Rochii de damă ieftine

Evită title tag-urile care reprezintă doar o listă de expresii de cuvinte cheie sau variaţii ale aceluiaşi cuvânt cheie. Motoarele de căutare devin din ce în ce mai inteligente în înţelegerea variaţiilor de keywords, drept urmare, este inutil şi contraproductiv să introduci fiecare versiune a cuvântului cheie într-un titlu.

3. Oferă-i fiecărei pagini un title tag unic: Titlurile unice ajută motoarele de căutare să înţeleagă faptul că un conţinut de pe o pagină este extrem de valoros şi, de asemenea, generează rate de click mai mari.

Chiar dacă ai sute sau mii de pagini în site, poţi crea title tag-uri unice folosind template-uri, şabloane bazate pe cod. De pildă, dacă ai mii de pagini de produse cu o bază de date cu nume şi categorii, poţi utiliza aceste date pentru a genera cu uşurinţă title tag-uri create după un template precum:

[Nume Produs] – [Categorie Produs] – [Nume Brand]

Pentru mai multe detalii despre cum să optimizezi denumirile de produs pentru un magazin online, poţi accesa articolul: https://limitless.ro/blog/optimizare-denumire-produse/.

4. Pune cele mai importante cuvinte cheie la început: Front-loading keywords pot avea un impact mai mare asupra clasamentului căutării. În plus, cercetările despre experienţa utilizatorului arată că oamenii vor citi uneori doar primele două cuvinte ale unui titlu.

? Evită să faci title tag-uri precum în exemplul de mai jos:

Nume Brand | Categorie Majoră de Produse | Categorie Minoră de Produse | Nume Produs

Acestea aduc în prim-plan informaţii repetitive şi oferă foarte puţină valoare unică la prima vedere. Mai mult decât atât, în cazul în care motoarele de căutare simplifică un astfel de titlu, porţiunea unică este cea care cel mai probabil va dispărea.

5. Profită de brandul tău: Dacă ai un brand puternic şi foarte cunoscut, atunci ar fi bine să îl adaugi în title tag-uri, deoarece te poate ajuta la creşterea ratelor de click. Pune-l la sfârşitul title tag-ului, cu excepţia în care este pentru homepage, unde e posibil să vrei să scoţi în evidenţă brandul, aşa că este bine să îl pui la început de title tag.

6. Scrie pentru clienţii tăi: În timp ce title tag-urile sunt foarte importante pentru SEO, aminteşte-ţi că principalul tău obiectiv este să atragi clickuri de la vizitatori bine direcţionaţi, care probabil vor găsi conţinutul tău foarte valoros. Aşa că ia în calcul întreaga experienţă a utilizatorilor, pe lângă optimizarea SEO şi utilizarea cuvintelor cheie.

analyses 6898420 960 720

? De ce este posibil ca Google să nu folosească title tag-ul tău?

Există şi situaţii în care Google poate afişa un title tag care nu se potriveşte cu cel marcat de tine în HTML. Nu există o modalitate uşoară prin care să forţăm motorul de căutare să folosească title tag-ul definit de noi, însă există câteva explicaţii pentru care se întâmplă acest lucru, după cum urmează:

Title tag-ul tău este supraîncărcat de cuvinte cheie.
Title tag-ul tău este prea lung. Recent, Google a început să rescrie complet titlurile lungi, luând o parte din titlu sau folosind alt text de pe pagină.
Title tag-ul tău are probleme de relevanţă. Google poate rescrie orice titlu care pare să nu se potrivească cu intenţia căutării sau care este încărcat cu jargoane de marketing sau expresii care nu reflectă conţinutul. Asigură-te ca title tag-urile reflectă cu acurateţe conţinutul paginii.
Ai un title tag alternativ. Dacă incluzi date alternative ale titlului (un title tag pentru Facebook sau Twitter), Google poate alege să folosească acel titlu, ceea ce poate crea un titlu de afişare nedorit.

6d1b5d8f859ba782019851e383308555 m

» Cum să faci o Meta Descriere bună?

1. Fă o mini reclamă convingătoare din meta descrierea ta: Poţi atrage utilizatorii către site-ul tău odată cu afişarea în SERP, aceasta fiind o parte foarte vizibilă şi importantă a marketingului de căutare. Meta descrierea unei pagini ar trebui să utilizeze cuvinte cheie ţintă ale paginii într-un mod smart, natural şi fără spam.

Google şi alte motoare de căutare bolduiesc cuvinte cheie din interogarea utilizatorului în afişarea descrierii, ceea ce atrage atenţia celui care caută. Încearcă să asociezi descrierile tale cu termenii de căutare cei mai valoroşi, însă fără să le supraoptimizezi.

2. Evită duplicarea meta descrierilor: La fel ca şi în cazul title tag-urilor, meta descrierea fiecărei pagini ar trebui să fie în mod direct relevantă pentru pagina pe care o descrie şi unică faţă de descrierile altor pagini.

O modalitate de a combate meta descrierile duplicate este implementarea unui mod dinamic şi programatic de a crea meta descrieri unice pentru paginile din site. Dacă ai şi resurse, atunci nu există substitut pentru o descriere originală scrisă special pentru fiecare pagină.

3. Evită ghilimelele duble în descrieri: Atunci când ghilimelele duble („…”) sunt folosite în meta descriere în marcajul HTML, Google le recunoaşte ca semnale pentru a trunchia descrierea din acel punct, drept urmare va tăia automat restul textului din fragmentul afișat în SERP.

Pentru a preveni acest lucru, cea mai bună soluţie este să elimini toate caracterele non-alfanumerice din meta descrieri, însă dacă ghilimelele sunt importante în meta descrierea ta, poţi utiliza entitatea HTML în loc de ghilimele duble, pentru a preveni trunchierea.

? De ce este posibil ca Google să nu folosească meta descrierea ta?

1552e40249ab53d98ab89414583f7e02 m

Atunci când vrei să-ţi creezi meta descrierea perfectă, nu uita că motoarele de căutare anulează frecvent meta descrierile paginilor (afişând text diferit în SERPs faţă de ceea ce e declarat în HTML), aşa că ţine cont de sfaturile date.

Acest lucru se întâmplă atunci când Google consideră că meta descrierea ta nu răspunde în mod corect la interogarea unui utilizator, aşa că foloseşte o porţiune de text din acea pagină pe care o consideră ca fiind un răspuns mai potrivit la căutare.

Înainte de a scrie meta descrieri unice pentru fiecare pagină, informează-te cu privire la termenii de căutare valoroşi care vizează fiecare pagină în parte. Aşadar, vom avea 2 cazuri:

1. Dacă pagina ta vizează între 1 şi 3 cuvinte cheie, atunci este cazul să îţi construieşti propria meta descriere pentru a atrage utilizatori care efectuează interogări de căutare care includ acei termeni valoroşi.
2. În cazul în care pagina vizează 3 sau mai multe expresii de cuvinte cheie, atunci poţi lăsa motoarele de căutare să îţi completeze ele însele meta descrierea. De ce? Pentru că atunci când motoarele de căutare construiesc o meta descriere, ele afişează întotdeauna cuvintele cheie şi expresiile din jur pe care utilizatorul le-a căutat.

» Cum să creezi Heading Tags eficiente pentru SEO?

? Conturează o structură clară, curată şi care să-i ajute pe cititori, folosind headinguri relevante: Etichetele de antet oferă structură şi idei despre informaţiile pe care le pot culege cititorii din paragrafele conţinutului. O modalitate extrem de utilă de a gândi în mod optim aceste etichete este să facem o analogie cu un cuprins dintr-o carte.

Screenshot 11

? Împarte paragrafele de text prin subtitluri: Un articol care poate fi scanat este un articol care poate fi citit, iar un articol care poate fi citit este unul care are mai multe şanse să aibă rezultate bune în search engines, deoarece lui Google îi place să recompenseze conţinutul uşor de parcurs. În plus, cu cât un articol este distribuit mai mult, cu atât este mai probabil să câştige în mod natural backlinkuri (care reprezintă un factor de clasare).

? Include cuvinte cheie în headinguri: Orice content optimizat pentru SEO conţine cuvinte cheie, drept urmare, este bine să le introduci chiar şi în headinguri, însă nu în mod abuziv sau repetitiv. Pagina ta ar trebui să fie lizibilă, aşadar, introdu cuvintele cheie doar dacă acestea se potrivesc în mod natural în context. Gândeşte întotdeauna şi din perspectiva vizitatorilor tăi!

Pentru a afla mai multe despre cuvintele cheie şi cum pot fi ele utilizate cât mai eficient, accesează acest articol.

? Optimizează-ţi headingurile pentru Featured Snippets: Featured Snippets sunt fragmente scurte de text care apar în partea de sus a rezultatelor căutării Google pentru a răspunde rapid la interogarea unui utilizator. Conţinutul care apare în interiorul unui fragment recomandat este extras automat din paginile web din indexul Google. Tipurile comune de fragmente recomandate includ definiţii, paşi, tabele şi liste.

Sfat util: Creează headinguri care să se potrivească cu long tail terms. Le poţi formula sub formă de întrebare la care mai apoi să răspunzi în paragraful imediat următor.

Iată şi un exemplu de fragment recomandat pentru căutarea: heading tags în care Google creează un scurt paragraf menit să determine userii să acceseze acel link:

Screenshot 14

PS: pe Romania (google.ro) inca nu sunt afisate.

? Foloseşte doar un H1: H1 sunt, de regulă, mari şi arată ca nişte titluri pentru cititori. Dacă utilizezi mai multe H1 pe o pagină, poate induce utilizatorul în eroare. Vrei să te asiguri că nu ai mai multe H1 pe o pagină? Introdu domeniul într-un instrument de crawler precum Screaming Frog:

Citeste și: Audit SEO: De Ce Este Important și Cum îl Facem Noi?

Citeste și: Optimizare SEO: Sfântul Graal al Marketingului Online

Screenshot 12

? Menţine-ţi headingurile consistente: Ce înseamnă acest lucru? Dacă alegi să utilizezi un format cu majuscule pentru titlu, atunci rămâi constant în alegerea ta pentru toate celelalte pagini. Creează o experienţă cât mai plăcută pentru vizitatori şi fii cât mai concis şi la obiect.

Nu uita! Un aspect îngrijit, cu informaţii utile spuse cât mai succint, vor încânta ochii vizitatorilor tăi (▰˘◡˘▰).

? Scrie headinguri interesante şi atractive: Acest lucru se aplică în cazul tuturor scrierilor tale. Asigură-te că headingurile sunt convingătoare şi că pot stârni şi menţine, în acelaşi timp, interesul cititorilor de a parcurge conţinutul în mod integral. Fă tot posibilul ca aceste headinguri să răspundă intenţiei de căutare a utilizatorilor.

Prin urmare, scrie-ţi cu atenţie headingurile, iar conţinutul tău va fi mai uşor de scanat, mai uşor de înţeles pentru motoarele de căutare şi vei intriga şi menţine interesul viu cititorilor tăi.

Cum să Verifici Meta Tag-urile Unui Site Web

Dacă vrei să vezi ce mai fac competitorii tăi sau, pur şi simplu, să te asiguri că paginile site-ului tău conţin meta tag-uri, fă click dreapta oriunde pe pagină şi selectează View Page Source sau, şi mai simplu, apăsă Ctrl+U şi ţi se va deschide automat.

Screenshot 1

Poţi folosi, de asemenea, tool-uri precum aHrefs, SEMrush sau Screaming Frog pentru a verifica meta tag-urile oricărui site. Acestea sunt mult mai utile atunci când vrei să vezi meta tag-urile de la un număr mai mare de pagini web.

Concluzii

✶ Reţine faptul că meta tag-urile sunt foarte importante, însă nu toate te pot ajuta să ajungi acolo unde îţi doreşti. Dacă vrei să te clasezi în fruntea rezultatelor căutărilor, trebuie să creezi meta tag-uri care să însoţească un conţinut extrem de calitativ şi care să aibă în vedere satisfacerea nevoilor utilizatorilor.

✶ Aşadar, rămâi la minimul de bază şi nu adăuga meta tag-uri doar de dragul de a o face, deoarece ele ocupă un spaţiu în cod, iar cu cât ai mai puţin cod, cu atât mai bine. Gândeşte-te la codul paginii ca la un set de instrucţiuni pas cu pas pentru a ajunge într-un loc, însă privit din perspectiva unui browser. Scurt, la obiect şi uşor de înţeles!

✶ Meta Tag-urile nu sunt greu de implementat. Nu ai nevoie de un programator, ci doar de puţină experienţă în HTML sau acces la platformă, aşa că este timpul să-ţi optimizezi site-ul începând cu crearea unor meta tag-uri invincibile! ?