Durata citire articol - 7 min.
SEO (denumire care este, de fapt, un acronim pentru Search Engine Optimization) reprezintă cea mai populară metodă prin care un website îşi creşte atât calitatea, cât şi cantitatea de trafic rezultat din căutările organice pe motoarele de căutare.
Importanţa acestei practici este dată de faptul că poate atrage către un anumit website publicul direct interesat de tipul de conţinut pe care acesta îl oferă. În plus, va ajuta site-ul respectiv să-şi depăşească toţi competitorii, câştigând o poziţie de top în rezultatele organice afişate de motoarele de căutare pentru anumite cuvinte cheie relevante.
Iată care sunt 50 dintre cei mai importanţi termeni din limbajul SEO:
Cuprins
1. Dicţionar SEO – de la A la J
2. Dicţionar SEO – de la K la R
3. Dicţionar SEO – de la S la Y
Pentru o înţelegere mai uşoară a modului în care funcţionează o campanie SEO, este necesară stăpânirea unor termeni tehnici specifici.
Afiliere
Un site afiliat este un site care promovează produsele unei alte companii, primind un comision pentru fiecare vânzare rezultată din promovarea sa.
Alt tag
Este un atribut HTML folosit de motoarele de căutare pentru a afla ce conţine o anumită imagine. În cazul în care, din diverse motive, această imagine nu este disponibilă, acest atribut va fi afişat utilizatorului în locul imaginii.
AMP
Este acronimul de la Accelerated Mobile Pages şi este un proiect open source dezvoltat de Google şi are ca principal scop afişarea conţinutului unei pagini web aproape instant. Acesta se utilizează doar pentru variantele de mobil ale website-ului.
Anchor text (ancora)
Ancora este reprezentată de un cuvânt sau un grup de cuvinte și conţine un link ce face trimitere către o altă pagină web de pe un alt site sau pe o altă pagină web internă de pe acelaşi site. Aceasta descrie tipul de conţinut pe care un utilizator îl poate găsi accesând linkul respectiv.
Backlink
Este un link aflat pe un website ce direcţionează utilizatorul către un alt website. Motoarele de căutare precum Google consideră aceste backlinkuri ca fiind semnale de ranking, prin faptul că website-ul către care se face trimitere câștigă autoritate.
Black Hat SEO
Black Hat SEO reprezintă folosirea unor practici manipulatoare sau înşelătoare pentru a obţine o poziţie mai bună în motoarele de căutare.
Blog
Blogul este o parte a unui website sau un website de sine stătător în care se publică în mod regulat conţinut referitor la nişa sau industria din care face parte site-ul. Fiecare postare care apare pe blog este o pagină nouă pe care o văd motoarele de căutare, ceea ce reprezintă o nouă oportunitate pentru un site de a fi găsit online.
Bot (spider, webcrawler)
Definit uneori şi ca webcrawler sau spider, reprezintă un program automat utilizat de motoarele de căutare pentru a indexa conţinutul paginilor web.
Bounce rate (rata de respingere)
Procentul de vizitatori care ajung pe un website, dar îl părăsesc imediat, fără a interacţiona cu acesta.
Call to Action (CTA)
CTA-ul este un mesaj vizual sau sonor care îndeamnă la o acţiune sau o vânzare imediată, precum „Cumpără acum” sau „Apelează acum”.
Canonical Tag
Este unul dintre cele mai importante elemente HTML şi transmite motorului de căutare URL-ul preferat pentru indexare, în cazul în care există mai multe URL-uri ce au conţinut similar. Descoperă în acest articol totul despre tag-ul canonical (ce este, cum se foloseşte etc.).
Content
Contentul sau conținutul reprezintă piesa de bază pentru SEO. Mai exact, contentul se referă la orice fel de informaţie text, imagine, video etc. dintr-un website.
Conversie
Conversia reprezintă finalizarea unei acţiuni comerciale, precum o înscriere la newsletter, crearea unui cont etc. de către vizitatorii unui site.
Rata de conversie
Rata de conversie este procentul utilizatorilor unui website care au finalizat conversia din totalul tuturor utilizatorilor.
Cookie
Cookie-urile sunt fişiere ce stochează informaţii despre utilizatorii unui website. Acestea sunt stocate pe dispozitivul utilizatorului, fiind folosite pentru a personaliza experienţa online.
CSS (Cascading Style Sheets)
CSS-ul este un limbaj de stilizare a elementelor HTML (culori, fonturi etc.).
Conţinut duplicat
Conţinutul duplicat este conţinutul care apare pe mai multe pagini de pe un website sau pe mai multe website-uri.
Eroare 404
Eroarea 404 mai este numită şi “Broken link” şi este un cod de răspuns HTTP returnat de server atunci când pagina nu mai există, nu a existat sau a fost eliminată.
Evergreen
Se referă la acel tip de conţinut de calitate care “nu expiră”. Cu alte cuvinte, descrie acele materiale de tip text care rămân mereu de actualitate pentru utilizatori. Click aici pentru mai multe detalii despre conţinutul Evergreen.
Favicon
Este o iconiţă ce apare în tab-ul browser-ului. De cele mai multe ori, favicon-ul este similar cu logo-ul website-ului şi poate fi afişat şi în SERP.
Google Analytics
Este o platformă gratuită oferită de Google , fiind folosită pentru analiza comportamentului utilizatorilor, a traficului, a conversiilor, vitezei website-urilor etc. Află câteva metode de a-ţi cunoaşte mai bine clienţii aici.
Google Search Console (GSC)
GSC este un serviciu online gratuit care permite deţinătorilor website-urilor să evalueze starea tehnică şi performanța acestora.
Google Trends
Este un tool gratuit oferit de Google care afişează cât de frecvent este căutat un anumit cuvânt cheie într-un anumit interval de timp.
Heading-uri
Sunt tag-uri HTML care ajută utilizatorii şi motoarele de căutare să citească şi să înţeleagă despre ce este vorba în pagina respectivă. Cel mai important este H1, urmat în ordine de H2-H6.
HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
HTTP-ul este protocolul de comunicare de bază pe care browserele şi serverele le folosesc pentru a transfera paginile web şi fişierele asociate acestora.
HTTPS
Acesta este un protocol criptat pentru transmiterea paginilor HTML.
Indexed pages (Pagini indexate)
Acestea sunt paginile site-ului dumneavoastră deja recunoscute de către motoarele de căutare şi stocate. Acestea sunt afiște în SERP.
Internal link (link intern)
Linkul intern este un link care duce de la o pagină la alta pe acelaşi site, cum ar fi de la homepage la pagina de contact. Procesul de creare a linkuri dintr-o pagină către alta pe acelaşi site se numeşte internal linking.
IP
IP-ul este o serie unică de numere, reprezentând adresa unică de pe internet a fiecărui dispozitiv.
Javascript
Este un limbaj de scripting client-side folosit în special pentru a crea elemente dinamice şi interactive. Unii specialişti îl definesc şi ca limbaj de programare.
Keyword (cuvânt-cheie)
Un cuvânt cheie reprezintă un cuvânt sau o sintagmă introdus sau introdusă în motoarele de căutare de către un utilizator. Toate paginile unui site trebuie să fie optimizate, astfel încât să poată atrage vizitatorii care au căutat anumite cuvinte cheie.
Canibalizare cuvinte cheie
Canibalizarea cuvintelor cheie este situaţia în care mai multe pagini de pe site-ul dumneavoastră concurează între ele şi targetează aceleaşi cuvinte cheie, astfel motorul de căutare nu ştie exact care este pagina relevantă.
Keyword research
Un keyword research presupune analiza cuvintelor cheie relevante cu cel mai mare potenţial de a aduce trafic către un website.
Link Building
Acesta este un întreg proces, nu un instrument, şi se referă la modalităţile prin care obţineţi cât mai multe linkuri externe către site-ul dumneavoastră, astfel încât să vă îmbunătăţiţi poziţia în motoarele de căutare.
Local SEO
Conceptul de SEO local presupune dezvoltarea online a afacerilor pentru a fi mai vizibile într-o anumită regiune şi/sau pe căutări ce includ indicaţii geografice. Consultaţi tacticile de Local SEO recomandate de specialiştii noştri.
Meta Description (meta descrierea)
Este un atribut HTML ce conţine o scurtă descriere a conţinutului dintr-o pagină. De cele mai multe ori, meta descrierea apare în SERP sub titlul paginii.
Meta Keywords
Iniţial aceste meta keywords erau folosite pentru a lista cuvintele cheie relevante pentru o pagină. În 2009, Google a anunţat că acest tag nu are valoare SEO şi este ignorat.
Meta title
Titlul unei pagini apare într-o etichetă HTML sub forma <titlu>, în interiorul secţiunii head. Acesta apare în rezultatele motorului de căutare şi în tabul din browser atunci când un utilizator se află pe pagina respectivă.
Nofollow links
Sunt acele linkuri care au tag-ul HTML nofollow aplicat. Acest tag sugerează botului să nu urmărească linkul. Este posibilă aplicarea tagului la nivelul întregii pagini, astfel botul nu va urmări linkurile din respectiva pagină.
Noindex
Noindex este un meta tag care recomandă motoarelor de căutare să nu includă o anumită pagină în rezultatele organice.
Pagespeed
Se referă la viteza de încărcare a unei pagini web şi la timpul de încărcare a tuturor elementelor din pagină. Există numeroase tooluri de măsurare a vitezei de încărcare, dar cea mai de încredere este PageSpeed Insight, un tool gratuit pus la dispoziţie de Google.
PPC (Pay per click)
PPC sau Pay-per-click se referă la una dintre cele mai populare metode de promovare online în care se plăteşte de fiecare dată când se dă click pe un anumit anunţ.
Ranking factor (Factorul de ranking)
Este un criteriu aplicat de motoarele de căutare atunci când evaluează paginile web pentru a le prioritiza în rezultatele unei căutări.
Redirect 301
301 Redirect este un cod HTTP prin care serverul specifică browser-ului că un anumit URL a fost redirecţionat permanent către alt URL.
Robots.txt
Fişierul robots.txt este un fişier de tip text, plasat în root-ul website-ului şi conţine instrucţiuni pentru motoarele de căutare în care se specifică care pagini ar trebui crawlate şi indexate şi care nu.
ROI (Rata de recuperare a investiţiei)
ROI (Return on Investment) este o metodă de măsurare a eficienţei unei investiţii, exprimată în procente.
SERP (Search Engine Result Page)
Reprezintă pagina afișată după o căutare într-un motor de căutare. De obicei, are 10 rezultate, dar acest lucru poate varia în funcţie de căutare şi setările folosite.
Sitemap XML
Sitemap-ul XML este un document special creat de un webmaster care oferă o hartă a tuturor paginilor de pe un website pentru a ajuta motorul de căutare să indexeze mai uşor şi rapid website-ul.
Trafic organic
Este traficul venit pe un website din căutările organice, neplătite, din SERP. Este principalul tip de trafic monitorizat de o campanie SEO. Alte tipuri de trafic: plătit, direct, refferal şi social.
URL
URL-ul este adresa web a unei pagini pe un website. Aceasta este unică şi include numele domeniului, plus foldere / subfoldere şi parametri.
Chiar dacă pare stufos, limbajul tehnic SEO este uşor de asimilat, mai ales după ce veţi stăpâni tehnicile de bază care vă vor ajuta să câştigaţi poziţii din ce în ce mai bune pentru site-ul dumneavoastră.