20+ Sfaturi E-commerce Pentru A-ți Menține Afacerea Prosperă

Durata citire articol - 15 min.

Comerțul electronic a evoluat într-un mod accelerat în ultimii doi ani din cauza pandemiei, care a dus la un număr tot mai mare de consumatori în mediul online. Câteva moduri specifice în care a evoluat acesta includ:

  • Creșterea cumpărăturilor alimentare online.
  • Creșterea opțiunilor pentru ridicarea și livrarea comenzilor.
  • Adaptare mai largă a tehnologiilor precum AI, AR, VR, chatbot pentru a îmbunătăți experiența de cumpărături a clienților, personalizarea și livrarea mai rapidă.
  • Adoptarea pe scară largă a comerțului mobil.
  • Creșterea rapidă a comerțului social.

Mai multe întreprinderi mici și mijlocii au adoptat comerțul electronic ca o modalitate de a-și menține afacerile pe linia de plutire în timpul pandemiei și multe au reușit să ajungă la noi clienți prin vânzări online.

În general, pandemia a accelerat tendința comerțului electronic și mulți oameni s-au adaptat la ea ca la o normă și parte a vieții de zi cu zi, creând multe oportunități și schimbări în peisajul e-commerce-ului din ultimii doi ani.

1. Flexibilitatea în îndeplinirea dorințelor consumatorilor este esențială

Discussing Customer Reviews

Cumpără online și ridică din magazin, tehnică numită BOPIS (Buy Online, Pick Up In-store), va rămâne o alegere de preferat pentru cumpărătorii care s-au săturat de experiența petrecută doar online pe care au avut-o în timpul pandemiei.

BOPIS oferă clienților tot ce este mai bun din ambele lumi, deoarece pot interacționa atât cu magazinul tău online, cât și cu cel fizic pentru a finaliza o achiziție. Acest lucru înseamnă că trebuie să fii atent la experiența ta omnichannel.

70% dintre consumatori spun că BOPIS îmbunătățește experiența generală de cumpărături. Oferă flexibilitate clienților tăi în modul în care fac cumpărături, ceea ce va fi o mare tendință în 2023. Este și o modalitate foarte eficientă de a-ți promova experiența omnichannel, deoarece clienții trebuie să navigheze între experiențele de cumpărături digitale și cele în persoană.

2. Nu concura cu prețurile competitorilor

Untitled design 7

Sursa: https://blog.varstreetinc.com/competitive-pricing/

Trebuie să rămâi profitabil, indiferent de situație. Să nu cazi în capcana depășirii prețului concurenței, deoarece este o bătălie pierdută. Clienții vor plăti valoarea de piață justă pentru produse.

Dacă faci dropshipping pe Amazon, cel mai bun preț câștigă. Dacă difuzezi anunțuri pe Google unde alți dropshipperi vând același produs, tot cel mai bun preț câștigă. Cu toate acestea, dacă rulezi reclame pe Facebook, sunt prezentate într-un blog sau sunt găsite organic pe rețelele sociale, în cazul în care consumatorii îți găsesc primul produsul, probabil că vei câștiga vânzarea.

Trebuie să găsești întotdeauna soluția. Dacă ai întâmpinat un obstacol în care ești forțat să renunți la profit, găsește o altă cale unde nu trebuie.

3. Mai multe opțiuni de plată oferite la finalizare

payment methods with circle 23 2147674741 1

Sursa: https://tap2pay.me/9-payment-methods-businesses-integrate-competitive/

Comercianții cu amănuntul care nu oferă o varietate de opțiuni de plată vor risca să piardă și mai multe vânzări în 2023.

Odată cu creșterea cumpărăturilor mobile și a comerțului social, clienții folosesc mai mulți furnizori de plăți diferiți, în funcție de unde și cum fac cumpărături. Comercianții cu amănuntul trebuie să evalueze dacă acoperă toate bazele. Generația Z, spre exemplu, finalizează achizițiile în moduri foarte diferite față de generațiile mai vechi.

Se preconizează că peste 60% din populația lumii va folosi portofelele digitale până în 2026. Așadar, oferă posibilitatea utilizatorilor de a cumpăra din magazinul tău online prin intermediul portofelelor digitale de top precum PayPal, Apple Pay, Google Pay etc.

4. Gestionează-ți campaniile de marketing afiliat

1 6w7tu4wnyyW5rxxUa8J QQ

Sursa: https://www.inventiva.co.in/trends/why-affiliate-marketing-is-becoming-increasingly-popular/

Statisticile online privind marketingul afiliat arată că brandurile au alocat anual sume tot mai mari pentru acest tip de marketing și că în 2022, acestea au depășit 8 miliarde de dolari, ceea ce demonstrează că poate fi o strategie de marketing în e-commerce eficientă.

Dacă încă nu utilizezi puterea marketingului afiliat sau ai dificultăți în a vedea rezultate reale, ia în considerare investiția într-un instrument terță parte. Software-ul de marketing afiliat ajută la maximizarea programelor de afiliere prin gestionarea, urmărirea și creșterea campaniilor.

Găsirea platformei potrivite depinde de nevoile mărcii tale. Unii dintre factorii la care ar trebui să fii atent sunt: interfața software, rapoartele de urmărire în timp real, integrările SaaS și prețurile.

5. Redu rata de abandon al coșului de cumpărături

How to reduce Shopping Cart Abandonment of your Shopify Store

Sursa: https://www.identixweb.com/how-to-reduce-shopping-cart-abandonment-with-icart/

Coșurile de cumpărături abandonate sunt o adevărată frustrare pentru afacerile din e-commerce. Rata medie globală de abandonare a coșului de cumpărături era de 69% în 2022, acest lucru însemnând o mulțime de venituri și clienți potențiali pierduți.

Există multe motive pentru care vizitatorii site-ului își abandonează coșurile, de la procesele de cumpărare greoaie, până la taxele ascunse, precum și modalități prin care poți combate acest lucru, optimizându-ți coșul de cumpărături. Printre acestea se numără:

  • Crearea unei interfețe ușor de utilizat, ușor de navigat, cu un proces simplu de plată.
  • Creșterea încrederii în proces prin afișarea unui certificat SSL valid și a simbolurilor de încredere.
  • Furnizarea unei opțiuni de checkout pentru oaspeți.

Încearcă să lansezi o campanie de recuperare a e-mailului pentru a-i convinge pe cei care abandonează coșul de cumpărături să se întoarcă pe site și să-și finalizeze achiziția. Potrivit Moosend, peste 40% din aceste tipuri de e-mailuri sunt deschise.

6. Profită de testele gratuite ale aplicațiilor pentru a le găsi pe cele potrivite pentru businessul tău

new main

Sursa: https://www.testgrid.io/blog/7-commandments-to-overcome-challenges-in-mobile-application-testing/

Ca și proprietar de magazin, experimentarea joacă un rol foarte important. Îți recomandăm să încerci testele gratuite ale mai multor aplicații din Shopify App Store pentru a afla care sunt cele mai utile în gestionarea magazinului tău online. Începe cu aplicații care să te ajute să-ți dezvolți afacerea, cum ar fi cele de upsell și cele pentru coșuri abandonate.

7. Sustenabilitatea și mediul înconjurător joacă un rol și mai important în acest an

US Consumer Image 3 1

Sursa: https://parcellab.com/en/blog/sustainable-e-commerce-greenwashing-or-real-action

Preocupările pentru mediul care ne înconjoară ocupă o parte mai mare a vieții noastre de zi cu zi. Comercianții cu amănuntul ar trebui să își facă timp pentru a încerca să găsească furnizori etici pentru produsele lor, deoarece clienții sunt atenți la acest aspect.

Potrivit Statista, 42% dintre cumpărătorii digitali ar alege o afacere care folosește ambalaje durabile în detrimentul uneia care nu face acest lucru.

Reducerea amprentei de carbon a afacerii tale este un mesaj pozitiv de transmis în 2023 și unul pe care consumatorii îl vor lua în considerare. Principalele corporații precum: McDonald’s, Adidas și Zara au transformat eforturile recente de a reduce utilizarea materialelor plastice în afacerile lor în mesaje de PR pozitive majore.

8. Reciclează-ți produsele

Recycling

Sursa: https://www.thebusinessconcept.com/why-packaging-hold-the-key-to-becoming-a-more-sustainable-business/

Menținând accentul continuu pe durabilitate, vânzarea de articole reciclate, second-hand sau vintage va fi o tendință profitabilă pentru comerțul electronic.

Platforma online de modă, Zalando, oferă articole second-hand, în timp ce platforma de îmbrăcăminte second-hand, Poshmark, continuă să înregistreze o creștere constantă a angajamentului.

Valorifică această tendință prin parteneriate cu furnizori de produse reciclate sau oferind opțiuni similare.

9. Implementează upselling și cross-selling

Upselling and Cross selling

Sursa: https://www.identixweb.com/best-upselling-and-cross-selling-strategies-to-boost-your-revenue/

Ce este upselling?

O tehnică de vânzare care încurajează clienții să cheltuie mai mulți bani prin achiziționarea unei versiuni upgrade sau premium a produsului pe care intenționau să-l cumpere inițial.

🔥 Cele mai bune practici de upselling

  • Nu recomanda un produs sau un serviciu care este prea scump pentru cel actual.
  • Ai grijă să nu devii insistent. Acceptă răspunsurile „nu, mulțumesc” de la clienți.
  • Concentrează-te pe nevoile clientului și adaugă valoare călătoriei sale de cumpărare.
  • Afișează comparații clare între produsul pe care îl vinzi (upsell) și produsul achiziționat pentru a ajuta clientul să ia o decizie.
  • Educă clientul cu privire la avantajele achiziționării upgrade-ului și riscul de a merge cu produsul actual.

Ce este cross-selling?
O tehnică de vânzare care determină clientul să cheltuie mai mult prin achiziționarea unui produs suplimentar, compatibil cu cel pe care îl cumpără.

🔥 Cele mai bune practici de cross-selling

  • Recomandă un produs care poate aduce mai multă eficacitate produsului actual.
  • Folosește pachete. Pachetul grupează accesoriile aferente, astfel încât cumpărătorul să nu fie nevoit să le răsfoiască separat în magazinul tău.
  • Oferă un preț redus la pachete pentru a încuraja achiziția imediată.
  • Folosește-te de expresii precum: „oamenii au mai achiziționat și …”, pentru a-i facilita clientului decizia de a spune da ofertei tale.

10. Comerțul social continuă să crească odată cu generația Z

Screenshot 10

Retailerii care sunt activi pe rețelele sociale pot oferi o experiență omnichannel și pot atrage o nouă generație de cumpărători. Aproape 60% dintre cei din generația Z cumpără direct de pe platformele de socializare.

Rețelele sociale s-au transformat dintr-o platformă de descoperire a produselor într-un loc care poate genera vânzări pentru afacerea ta. Generația Z conduce revoluția comerțului social, iar companiile care neglijează rețelele sociale riscă să rămână în urmă atunci când generația Z crește. Sunt nativi digitali și cer o experiență omnichannel perfectă.

11. Creează conținut video pentru paginile cu lista de produse, menit să reducă returnările

sustainability thumbnail.width 1200

Sursa: https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-gb/consumer-insights/consumer-trends/sustainable-returns-ecommerce/

2022 a fost un an record pentru returnările comerțului electronic. De ce? Standardele clienților au crescut. Pe lângă acest lucru, mai mulți vânzători terți aduc bunuri de calitate inferioară pe diverse platforme, cum ar fi produsele ieftine din China pe care le poți găsi pe Amazon.

În plus, a existat o utilizare omniprezentă a aplicațiilor de editare a fotografiilor care fac imaginile de pe telefon mai tolerabile, dar nu înfățișează cu exactitate produsul în sine. Această așteptare falsă creează o probabilitate crescută ca achizițiile să fie returnate.

Acesta este motivul pentru care industria trebuie să ofere cumpărătorilor o mai bună reprezentare a produselor lor. Conținutul precum unboxing-uri reale, instrucțiuni și chiar demonstrații complete pe paginile de produse pot ajuta clienții să decidă mai rapid și pot reduce numărul de retururi.

Este adevărat că orice brand vrea să afișeze suficiente fotografii și videoclipuri astfel încât să creeze o vânzare, însă astăzi, cumpărătorii se așteaptă la o transparență radicală, ceea ce înseamnă nu doar să-i inspiri, ci și să le oferi o modalitate ușoară de a înțelege ceea ce au experimentat alți clienți.

12. Automatizează-ți campaniile de e-mail marketing

Screenshot 12

Automatizarea campaniei de marketing prin e-mail îți permite să trimiți automat un buletin informativ online abonatului tău, folosind comenzi preformatate. Potrivit unui sondaj Statista finalizat la începutul anului 2022, este cel mai frecvent utilizat canal automatizat, cu mai mult de jumătate din specialiștii în marketing care îl folosesc.

Instrumentele de automatizare a marketingului prin e-mail te pot ajuta să-ți crești lista de abonați la e-mail, să urmărești și să-ți monitorizezi campaniile de e-mail în timp real și să-ți menții clienții informați. Alegerea celei mai bune platforme pentru tine depinde de mai mulți factori, cum ar fi comportamentul consumatorilor și performanțele anterioare ale campaniilor de e-mail.

13. Asigură-ți utilizatorii că datele lor sunt în siguranță

Screenshot 13

Orice site de comerț electronic nu va fi complet până când nu va avea un sistem care protejează datele utilizatorilor și securitatea personală. Trebuie să îi asiguri pe clienți că site-ul tău este sigur, de încredere și are caracteristicile necesare pentru a le proteja confidențialitatea.

Așadar, ce trebuie tu să faci?
• Alege o platformă sigură
• Folosește un certificat SSL
• Urmărește toate comenzile
• Cere parole puternice
• Rulează un test de penetrare PCI

Companiile depun mult efort în dezvoltarea serviciilor de comerț electronic bazate pe date. Cantitatea de date care trebuie procesată și stocată este enormă, de la profilurile clienților și istoricul achizițiilor, până la analiza site-ului web și datele de gestionare a inventarului. În plus, toate aceste date trebuie să fie securizate împotriva atacurilor cibernetice, a încălcării datelor, a virușilor, a tentativelor de hacking și multe altele.

Abordarea acestor probleme de securitate a datelor necesită o infrastructură IT capabilă să gestioneze cantități uriașe de date pentru a le asigura securitatea și confidențialitatea.

14. Serviciul pentru clienți trebuie să îndeplinească noi standarde

Screenshot 14

Clienții își doresc răspunsuri rapide la întrebări și vor să folosească canale familiare precum WhatsApp, Instagram și Facebook Messenger. Mai multe companii de comerț electronic adoptă chatbot-uri, astfel încât să poată oferi asistență clienților la orice oră.

Consumatorii caută, de asemenea, retururi flexibile, 67% dintre cumpărători spunând că verifică politica de returnare înainte de a cumpăra. Vizibilitatea totală asupra comenzii este și ea importantă, deoarece oamenii vor să poată urmări progresul pachetului lor și să primească actualizări despre orele de sosire, fiind de la sine înțeles că trebuie să ajungă la timp.

O experiență fluidă și confortabilă în serviciul pentru clienți îți poate aduce un marketing word-of-mouth gratuit. Totodată, te poate ajuta să închei mai ușor oferte cu potențialii clienți sceptici.

Odată cu așteptările din ce în ce mai mari ale consumatorilor, asistența pentru clienți în timp real devine populară pentru a crește satisfacția acestora, însă angajarea forței de muncă necesară se poate dovedi a fi o afacere costisitoare. În schimb, poți implementa un software de chat live pentru a lucra alături de echipa ta de asistență pentru clienți.

Ce trebuie să iei tu în considerare este faptul că serviciul pentru clienți nu înseamnă să vinzi, înseamnă să ajuți. Este posibil ca această abordare să nu producă rezultate imediate în conversii, dar este foarte fructuoasă pe termen lung.

15. Listează-ți produsele pe marketplace-uri

Screenshot 15

Listarea produselor pe piețele online îți poate crește traficul și implicarea clienților, te ajută la diversificarea canalelor online și îți poate spori prezența digitală. Poți chiar să-ți convertești site-ul într-un format marketplace sau să-ți lansezi propria piață online.

Mărcile care vând pe piețe generează cu 190% mai multe venituri. Piețele oferă acces la o bază mai mare de clienți și facilitează descoperirea produselor. Vânzarea doar pe propriul tău site îți poate limita posibilitățile de venituri la un singur canal. În schimb, dacă te extinzi pe mai multe piețe îți poți aduce produsele în fața unui public mai larg.

16. Gândește-te la modalități de a-ți pune clientul pe un piedestal

Dacă îți tratezi corect clienții, aceștia vor continua să revină. Arată-le că îi apreciezi. Poți găzdui un „Eveniment de apreciere a clienților” în care să le oferi primul acces la produse noi sau o reducere suplimentară. Trimiterea unor note de mulțumire, în timp ce oferi un mic cadou gratuit sau un cod de reducere poate face diferența.

Dezvoltarea unui abonament de loialitate pentru magazinul tău este o altă modalitate de a crește numărul de conversii de la clienții actuali, în timp ce îi recompensezi pentru achizițiile repetate.
Gândește-te la lucruri pe care le poți face pentru clienții tăi, care îi vor face fericiți în timp ce consolidezi relația cu ei.

Concentrează-te pe construirea încrederii consumatorilor. Încrederea este lipiciul unei relații de succes pe termen lung. Aceasta este rezultatul natural al onestității și consecvenței.

Potrivit unui studiu recent, 81% dintre respondenți au afirmat că prietenii și familia le influențează direct deciziile de cumpărare. Prin urmare, este un atuu uimitor pentru comercianții cu amănuntul care sunt capabili să câștige încrederea consumatorilor.

17. Obține recenzii de la clienți

Screenshot 16

Recenziile oferă dovezi sociale, care pot atrage clienții potențiali să facă o achiziție în cazul în care văd că alți clienți au avut experiențe pozitive. Acestea ajută companiile să identifice potențialele îmbunătățiri care pot fi aduse produselor și serviciilor, permițându-le să-și optimizeze ofertele și să crească veniturile. În cele din urmă, recenziile te ajută să-ți îmbunătățești clasamentul SEO, ceea ce duce la mai mult trafic organic și vânzări potențiale.

Valorifică conținutul generat de utilizatori pentru o creștere durabilă!

Conținutul generat de utilizatori este cea mai utilă formă de conținut pe care o poți solicita și mai mult decât atât, este și gratuită. Este o formă autentică și de încredere, deoarece este creată de urmăritorii și influencerii tăi.

Cumpărătorii au devenit suficient de inteligenți pentru a percepe conținutul de brand, astfel că răspund mai bine la conținutul creat de clienți. Un cumpărător crede, mai degrabă, într-un alt cumpărător decât într-un brand.

18. Distribuie fotografiile clienților tăi

Pe măsură ce începi să obții primele vânzări, cere clienților să facă fotografii cu produsele tale. Dacă spre exemplu vinzi îmbrăcăminte sau accesorii, obținerea a cât mai multor fotografii cu persoane care folosesc sau poartă produsele tale te pot ajuta să oferi dovezi sociale.

Clienții doresc să vadă cum arată produsul real primit, mai degrabă decât cum arată într-o imagine retușată. Contactează-ți clienții și roagă-i să-ți împărtășească fotografiile pe rețelele sociale.

Evită să folosești imaginile clienților pentru reclame și distribuie-le, în schimb, pe rețelele sociale sau adaugă-le pe site-ul tău. Acordă întotdeauna credit clientului etichetându-l în fotografie.

19. Treci dincolo de elementele de bază și completează experiența brandului cu conținut în cutie

brand experience user

Sursa: https://www.designerpeople.com/blog/branding/brand-experience/

Livrarea produselor este un pas necesar pentru fiecare brand de comerț electronic, însă câte dintre acestea au inovat în ceea ce privește conținutul din cutie? Te poți gândi la cărți poștale, fotografii, scrisori de mulțumire de la CEO-ul companiei și multe alte lucruri care merg în cutia cu produsele pe care cumpărătorul le-a achiziționat.

De ce să faci asta acum? Pentru că videoclipurile cu unboxing devin din ce în ce mai populare. Amazon și Shopify au lansat niște funcții video și produse publicitare care îi ajută pe clienți să „vadă” în interiorul cutiei. Oamenii sunt fascinați să descopere ceea ce se află în interiorul ambalajului, așa că oferirea de bunătăți suplimentare poate mulțumi cumpărătorului și poate atrage mai mulți clienți.

Nu uita că atunci când clientul cumpără ceva online, se desparte de banii câștigați cu greu și îți ajută afacerea să prospere, iar asta merită un „mulțumesc”!

20. Folosește butoane call-to-action și oferte pop-up pentru înscriere

Butoanele CTA trebuie să iasă în evidență față de restul site-ului pentru a fi eficiente. Poți lua în considerare dimensiunea butonului, folosirea unor culori contrastante, precum și poziționarea lui.

Dacă vrei să-ți îmbunătățești ratele de conversie, ia în considerare potențialul ofertelor de înscriere. Ferestrele pop-up încurajează vizitatorii să se înscrie pentru lista de e-mail, buletinul informativ sau programul de fidelitate. Acest lucru te ajută să-ți crești numărul contactelor, ceea ce este excelent pentru marketing prin e-mail, și într-un final și vânzările.

Oferirea unei reduceri de 10% și a transportului gratuit la comenzile de peste o anumită sumă pentru înscriere poate influența un cumpărător nesigur să facă următorul pas și să cumpere. Chiar dacă nu cumpără în acel moment, iar în schimb, se înscrie, acesta va reprezenta un alt contact din baza ta de date și o potențială achiziție în viitor.

Cel mai bun moment pentru a difuza ferestre pop-up este chiar înainte ca utilizatorii să părăsească site-ul. Este important să testezi ofertele de înscriere și să le optimizezi în consecință. La sfârșitul zilei, cu cât colectezi mai multe adrese de e-mail, cu atât vei obține mai multe vânzări în viitor.

21. Creează o pagină cu întrebări frecvente

Screenshot 18

Sursa: https://helpjuice.com/blog/write-faq-page

Dacă nu ai acest tip de pagină pe site-ul tău, este momentul să-ți creezi și să răspunzi la cele mai frecvente întrebări ale clienților tăi. Întrebările despre timpii și costurile de livrare, rambursări, mărimi și alte întrebări legate de produse ar trebui să fie adresate pe pagina Întrebări frecvente.

În acest mod, îți dai seama ce trebuie să îmbunătățești în ceea ce privește conținutul de pe site. De pildă, dacă clienții pun în mod regulat întrebări specifice despre produse, poate că este necesar să adaugi mai multe detalii pe pagina produsului.

22. Automatizează-ți cât mai mult posibil afacerea

Utilizează instrumente de automatizare a comerțului electronic pentru a-ți simplifica businessul. Cu cât poți automatiza mai mult din afacerea ta, cu atât vei avea mai mult timp pentru a te concentra pe generarea de vânzări sau pe un stil de viață mai liber și flexibil.

23. Externalizează-ți slăbiciunile

Când vine vorba de conducerea unei afaceri, vor exista lucruri pe care le poți face mai bine decât toți ceilalți și lucruri pe care toți ceilalți le pot face mai bine decât tine. În timp ce a fi antreprenor necesită să fii un om cu toate meseriile, va exista o sarcină cu care te lupți. Indiferent dacă scrii descrieri de produse foarte bune, faci contabilitate sau marketing, trebuie să te asiguri că faci ceea ce te pricepi cel mai bine.

Găsește pe cineva care să facă lucrurile la care nu te pricepi. Colaborarea este secretul succesului!

Lucrează cu alții care sunt puternici acolo unde tu ești slab. Dacă rămâi la ceea ce știi tu să faci cel mai bine, vei vedea o rentabilitate mai mare a afacerii tale, iar dacă îți externalizezi punctele slabe, vei crea o afacere echilibrată și profitabilă.

Concluzii

Comerțul electronic poate fi un domeniu extrem de competitiv și provocator, însă cu strategiile potrivite, poate fi și o afacere profitabilă și plină de satisfacții.

Cheia succesului în e-commerce este să fii la curent cu cele mai recente tendințe și cele mai bune practici și să testezi și să optimizezi în mod constant magazinul tău online.

Unele dintre sfaturile cheie pentru a reuși în e-commerce sunt concentrarea pe experiența clienților, construirea unui brand puternic, valorificarea puterii rețelelor sociale și a marketingului de influență, precum și utilizarea datelor și a analizelor pentru a lua decizii informate.

Urmând aceste sfaturi și căutând continuu modalități de optimizare, poți oferi businessului tău online cele mai bune șanse de succes.